135. godišnjica otvorenja zgrade riječkog Kazališta

vlcsnap-2020-10-03-16h15m37s814

Povodom 135. godišnjice otvorenja zgrade kazališta Ivana pl. Zajca, točno u podne pred riječkom je publikom izvedena najpoznatija Zajčeva opera Nikola Šubić Zrinjski.

– Povijest je zapamtila i zabilježila da je otvoreno riječko kazalište s izvedbom dviju opera u jednome danu. Jasno da je bila riječ o dvije talijanske opere premda je nekih 10 tak godina prije te 1875. godine u Zagrebu Ivan Zajc već praizveo svog Nikolu Šubića Zrinjskog – rekao je intendant HNK Ivana pl. Zajca, Marin Blažević.

I danas 135 godina kasnije u Zajcu će bit izvedene dvije opere. Uz Verdijevu Aidu, ovu je obljetnicu otvorilo najpopularnije hrvatsko glazbeno scensko djelo opera Nikola Šubić Zrinjski. U ulozi Eve nastupila je nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar. Operu je režirala Dora Ruždjak Podolski. U naslovnoj ulozi nastupio je prvak riječke opere Robert Kolar, uz operne prvake Anamariju Knego u ulozi Jelene i Aljaža Farasina u uzlozi Lovre Juranića. Izvedbom je dirigirao maestro Igor Vlajnić. Publika je danas imala priliku čuti Zrinskog onakvog kakvog ga je Zajc napisao, uz orkestar od 30-tak glazbenika.

– Danas smo se vratili na izvornu Zajčevu instrumenciju tako da izvodimo original ono što je Zajc napisao sa malo violina, po jedna flauta, jedna oboa jedan fagot, znači ima nas možda tridesetak u orkestru tako da je Zajc već tada pisao u skladu sa uputama stožera – rekao je koncertni majstor Romeo Drucker.

Nakon Zrinjskog u podne jubilej u Zajcu bit će obilježen i glasovitom Verdijevom Aidom s početkom u 20 sati.