170 godina Narodne čitaonice u Rijeci

Gradska knjižnica Rijeka ove godine slavi velike jubileje.

50 godina bibliobusa, pet godina uvođenja 3D tehnologije printanja, te 170 godina djelovanja Narodne čitaonice.

itaonica 3

Godine 1838. počinju se osnivati Narodne (ilirske) čitaonice, koje će odigrati važnu ulogu u povijesti Hrvatske u XIX.st. kao okupljališta rodoljuba u doba Hrvatskoga narodnog preporoda. U svojim statutima isticale su kao svrhu osnivanja »pouku i zabavu«, jer za rad takvih ustanova nije bilo potrebno odobrenje tražiti u Beču ni u Pešti tako su preporoditelji mogli bez većih poteškoća širiti mrežu čitaonica i djelovati na oživotvorenju svojih političkih i kulturnih ciljeva.

U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka obilježena je 170. obljetnica osnivanja Narodne čitaonice te njenog otvaranja daleke 1849. godine kada je bila jedan od svjetionika hrvatske pismenosti i kulture u Rijeci.

Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka:
“Nekoć je to bilo mjesto elitne kulture danas je ona uistinu Narodna čitaonica koju naši građani rado koriste. Obljetnice su te koje nas na neki način potiču da napravimo jednu retrospekciju da vidimo kako je bilo nekada kako je danas možemo pratiti evoluciju ustanove.”

Gradska knjižnica Rijeka slijednik je Narodne čitaonice pa je ovaj jubilej i rođendan cijele Ustanove. Tim povodom izdana je knjiga “U Terpsihorinu hramu – iz povijesti riječke Narodne čitaonice” Irvina Lukežića, riječkog znanstvenika i autora niza djela o riječkoj povijesti. Otkriva nam povijesne tajne vezane za riječku Narodnu čitaonicu. Nije to klasično usmjeren tekst koji suhoparno prati osobe i zbivanja.

Irvin Lukežić, autor knjige:
“Zanimnljivi su mi pojedinci koji su se posebno istaknuli na tom području dao sam si malo truda i istražio koji je bio prvi predsjednik Čitaonice jedan zaboravljeni čovjek Žiga Farkaš se zvao inače Zagrepčanin rodom inače je bio brat Ljudevita Farkaša Vukotinovića poznatog našeg Ilirca.”

Kako i priliči obilježavanju rođendana tortom su počašćeni korisnici i uzvanici sa željom da se iduća reže u novoj zgradi knjižnice.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke:
“Danas imamo Gradsku knjižnicu koja obuhvaća čitav niz drugih aktivnosti koje će se i dalje širiti pogotovo u novoj zgradi u kojoj očekujemo useljenje početkom 2021.godine.”

Gradska knjižnica Rijeka ove godine obilježila je i 50 godina bibliobusa i pet godina uvođenja 3D tehnologije printanja.