19. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav održat će se ovog petka

Udruga Kanat – Kastav, organizator ČAnsonfesta, predstavila je ovogodišnji program. ČAnsonfest je od svoga samog početka partnerski program Kastafskega kulturnega leta te se svake godine tradicionalno održava kao program zatvaranja manifestacije Kastafsko kulturno leto.

Ovogodišnji program ČAnsonfesta traje tri dana. U srijedu 23. kolovoza u 20 sati u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice na trgu Lokvina u Kastvu biti će otvorena Međunarodna tematska likovna izložba Podvučeno plavim galerije Brešan iz Splita uz sudjelovanje osamnaest likovnih umjetnika iz Australije, Austrije, Bugarske i Hrvatske. Na izložbi svoje radove predstavljaju: Toni Belobrajdic (Sydney, Australija), Boris Demur (Zagreb), Stipe Ivanišević (Split), Ratko Janjić Jobo (Zagreb), Silvana Konjevoda (Rijeka), Tihomir Lončar (Zagreb), Dijana Lukić (Rijeka), Zdravko Milić (Labin), Mario Oberhofer (Villach, Austrija), Dalibor Parać (Zagreb), Mirela Peterlić (Rijeka), Sanja Simeunović Bajec (Pula), Sanja Srzić (Makarska), Mirko Stojić (Zagreb), Željko Subić (Nova Gradiška), Josip Škerlj (Dubrovnik), Miroslav Tomasović (Omiš), Elitza Uzunova (Sofija, Bugarska).

četvrtak, 24. kolovoza od 21 sat na Trgu Lokvina, u okviru tradicionalnih akustično glazbeno-poetskih večeri Na kastafskeh šternah, kantautorskim koncertom će se predstaviti Robert Funčić uz gošću Tinu Vukov. U slučaju lošeg vremena program će se održati u gradskoj Loži na trgu Matka Laginje.

Program Na kastafskeh šternah već sedam godina doprinosi sadržajnom obogaćivanju ČAnsonfesta, te ujedno oživljava manje gradske trgove Kastva na potpuno nepatvoren, iskonski način jer su izvedbe zamišljene bez ikakve tehničke intervencije, dakle bez razglasa i rasvjete.

Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

Petak, 25. kolovoza od 20:30 sati rezerviran je za Crekvinu i Večer novih skladbi 19. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest  Kastav 2023. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 10 €, a na dan Festivala 13 €. U slučaju lošeg vremena program se seli u Boćarski dom Slavko Stanić u Kastvu.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi.

Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 19. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala, svaka u iznosu od 200 €: Nagrada za najbolji tekstNagrada za najbolju skladbu – ČAnsonuNagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 18. ČAnsonfesta – Kastav 2022., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. O nagradi za najbolji tekst odlučivat će stručni žiri u sastavu: dr. sc. Silvana Vranić, dr. sc. Sanja Zubčićprof. Smiljan Grbac te pjesnikinje Đurđa Grujičić i Cvjetana Miletić. Odluku o nagradi za najbolju skladbu – ČAnsonu donijet će stručni žiri u sastavu: Saša Matovina (umjetnički ravnatelj ČAnsonfesta), prof. Željen Klašterka (skladatelj te nedavno umirovljeni urednik u glazbenom programu Hrvatske televizije), Igor Brešan (istaknuti šansonijer i kantautor), Robert Grubišić (istaknuti autor brojnih čakavskih šansona od kojih su mnoge nagrađene najvrednijim nagradama) i Albert Petrović (Radio Rijeka). Odluku o nagradi za najbolju interpretaciju zajednički će donijeti članovi oba žirija, onog za tekst i za glazbu.