2 milijuna kuna u noći EPK

Turistički gospodarstvenici s područja grada Rijeke u noći otvorenja Europske prijestolnice kulture ostvarili 2 milijuna kuna fiskalnog prometa, što je dvostruko više nego na isti dan lani

1 (33)

Mjesto više tražilo se u Klubu mladih na dan službenog otvorenja Europske prijestolnice kulture. Bio je to jedan od ukupno 70 događanja taj dan.

– U Klubu mladih smo imali izložbu, otvorenje izložbe bilo je u 19 sati, zatim koncert, kratki ali slatki program. Bilo je jako puno ljudi u gradu, slično kao na karnevalu pa čak i više, rekao je Bojan Kurelić iz Kluba mladih.

Sve je to napunilo kase ugostiteljima i turističkim iznajmljivačima koji su po podacima Porezne uprave Rijeka ostvarili gotovo dvostruko veći promet uspoređujući ga s istim datumom prošle godine. Prikazujući u brojkama iznos računa prošle godine iznosio je nešto više od milijun kuna, ove godine na taj dan nešto više od 2 milijuna kuna.

– Drago mi je da se to odrazilo na ekonomiju grada, nadam se da je i ostalih 8 milijuna kuna, koliko je utrošeno na otvorenje išlo za gradsku ekonomiju, i voljeli bi da se taj efekt osjeti cijele godine, rekao je Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja PGŽ.

Financijske brojke ne iznenađuju kada se prikaže podatak da je na dan službenog otvorenja Europske prijestolnice kulture kroz Rijeku prošlo oko 30 tisuća ljudi.

Projekt Europske prijestolnice kulture nastavlja se tijekom cijele godine, stoga naši sugovornici očekuju daljni finacijski efekt na lokalno gospodarstvo.

– Gosti koji dolaze u Rijeku moraju negdje jesti, piti, spavati mislim da je to super, dodao je Jakominić.

– Ono što je po meni ključno je da građani pozitivno reagiraju na ovu priču, da se što više građane uključi u javna događanja, a onda svi skupa možemo biti zadovoljni s rezultatima nakon toga, rekao je Kurelić.

Europska prijestolnica kulture donosi 600 kulturno umjetničkih te ostalih događanja, nove zgrade i objekte namijenjene kulturi, a nakon završetka projekta, trebao bi ostati financijski efekt koji podrazumijeva razvoj grada te brojne turiste.