20 godina Liburnija film festivala: 20 godina dokumentarnog filma na Liburniji

20. festivalsko izdanje / 19 dokumentarnih filmova u konkurenciji za nagrade, 18 izvan konkurencije / četiri svjetske i četiri hrvatske premijere u konkurenciji / edukativni i razgovorni programi

 

20. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 24. do 28. kolovoza u Opatiji i u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova. Još 18 filmova prikazat će izvan konkurencije, a publiku će pozvati i na bogat popratni program (edukacije, razgovore, projekcije, glazbu), najavljeno je na konferenciji za novinare 

U konkurenciji će premijerno biti prikazano čak osam naslova „Nokturno“ mlade riječke redateljice Silvije Bumbak (Filmaktiv),  „posvećenje proljeća“ također riječkih redatelja Hane Stojaković i Silvana Drpića (samostalna produkcija), „Zavjet“ crnogorskog redatelja Mladena Ivanovića, (Akademija dramske umjetnosti), „WAR IS OVER“ talijanskog redatelja s berlinskom adresom Stefana Obina (Stefano Obino Productions, Nukleus Film), „Miris poda“ studentice Akademije dramske umjetnosti Katarine Lukec (ADU), „Tvornica filmova“ profesora na toj istoj akademiji i LFF-ovoj publici poznatog autora Silvestra Kolbasa (Silvestar Kolbas audiovizualna djelatnost), „Novo kino Buje“ Alessia Bozzera (Antitalent, Videoest, HRT) čiji  je “Trst, Jugoslavija” LFF-ova publika gledala prije pet godina i „Topografija razdiobe“ multimedijskog umjetnika Bojana Gagića (Greta Creative Network).

U konkurenciji su i novi filmovi redatelja koji se LFF-u vjerno vraćaju: „Mlungu – Bijeli kralj“ Riječanina Davida Lušičića (Greta Creative Network), „Zaželi“ Maria Papića (Renko za HRT), „Hrvatskog narodnog preporoda“ doajena dokumentaristike Gorana Devića (Petnaesta umjetnost, Kinoljetka) i  „Veće od traume” Vedrane Pribačić (Metar60, koautorica je Mirta Puhlovski), dobitnice posebnog priznanja i nagrade publike na 15. LFF-u za film “Tvornica je naša”.

Dva filma potpisuju umjetnici čiji je rad poznat i u drugim umjetničkim poljima, „Mjesta koja ćemo disati“ Davora Sanvincentija (Petikat) i „Diptih: Iz ljubavi u ljubav“ Vlaste Delimar (Studio Render), a gledat ćemo i filmove nadolazećih autor(ic)a Ane Klepo („In medias res“, Filmaktiv), Tome Zidića („Lutajući oceanom“, Miratrecarts, Pulsar Studios, MedVid produkcija, Antitalent, Kinoklub Zagreb), Mie Martinović (“Sakupljači“, Kinoklub Zagreb), Lucije Brkić („Jel kužiš sad?“, Blank) i Sare Alavanja („Laku noć, oprosti“, Akademija dramske umjetnosti).

“Iako su ove godine izostali filmovi naših značajnih produkcijskih kuća poput Factuma, Fade In-a ili Hrvatskog filmskog saveza, s oduševljenjem mogu reći da su se na LFF-u pojavile nove produkcijske kuće i novi autori i autorice koji će festivalsko platno dijeliti s doajenima poput Kolbasa, Devića i Lušičića, što nam je posebno važno jer je LFF prije svega mjesto susreta različitih iskustava i pogleda na film. A samo je jedan kriterij – kvalitetan dokumentarac” , komentirao je ovogodišnji program programski direktor Oliver Sertić.

“Veseli nas što se i ove godine nastavlja pozitivan trend velikog udjela filmova iz regije (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija), a osim u konkurenciji, čak 18 takvih naslova, također sjajnih, bit će prikazano i izvan konkurencije. Smatramo da to uistinu jest dokaz doprinosa LFF-a razvoju produkcije dokumentarnog filma na ovim područjima, što i jest bio jedan od naših ciljeva davne 2003. godine kad je festival osnovan”, kazala je direktorica festivala Jelena Androić.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28. kolovoza, prije i poslije dodjele nagrada, gledat će se filmovi izvan konkurencije odnosno filmovi u produkciji partnera festivala, Restarta. Program će otvoriti film „Ekosuperjunaci“ čiji su autori Ivana Uremović Gašić i učenici 4.a razreda OŠ “R.Katalinić Jeretov“ iz Opatije, a potom slijedi pet filmova produkcijske kuće Restart: na Beldocsu nagrađen „Muzej Revolucije“ Srđana Keče, „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice te tri filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma kojima će na platnu LFF-a to biti prva festivalska prikazivanja – „Kunac“ Michellea Bulešića, „Knjiga uspomena“ Maje Miloš i „Prijedlozi i pokušaji“ Neže Knez.

Od aktivnosti koje prethode festivalu, članovi tima Mirela Pašić i Borko Novitović pozvali su na dva poziva u tijeku i jedan koji će biti otvoren ovih dana. Riječ je o pozivu za volontere 20. LFF-a koji je otvoren do 10. kolovoza, zatim pozivu za prijavu na radionicu Filmska početnica namijenjenu najmlađima i radionicu Prvi put snimam za one koji žele odškrinuti vrata dokumentarnog filma, kao i, drugu godinu zaredom, na radionicu LFF Rough Cut za filmske profesionalce čiji su filmovi u završnoj fazi, koja se održava pod mentoriranjem Jelene Maksimović i Hrvoslave Brkušić, a lani je požnjela sjajne komentare i uspješno šest filmskih projekata usmjerila ka završetku. 

Na LFF-u će se, kao i uvijek, mnogo razgovarati – svaki dan na Piću s autori(ca)ma čije je filmove je publika gledala noć prije u konkurentskom programu, zatim na tribini o fair payu i radu u kulturi organiziranoj u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela te na studiji slučaja (case study) filma “Tvornice radnicima” koju će održati lanjski pobjednik LFF-a, redatelj Srđan Kovačević.