2011. NOVA GRADSKA KNJIŽNICA

Do sredine 2011. godine Rijeka će dobiti novu gradsku knjižnicu. Nakon 7 godina pripremnih radova u travnju kreće izgradnja na Klobučarićevom trgu.

Do sredine 2011. godine Rijeka će dobiti novu gradsku knjižnicu. Nakon 7 godina pripremnih radova u travnju kreće izgradnja na Klobučarićevom trgu.

Svaki peti Riječanin član je gradske knjižnice Rijeka. Uzme li se u obzir kako iskaznicu često koristi i cijela obitelj broj korisnika se utrostručuje. Stoga današnja Gradska knjižnica Rijeka ni prostorno, ni informatički ne zadovoljava potrebe riječana.
– Kada se ishoduje građevinska dozvola, pripremi se projektna dokumentacija i pronađe se privatni partner koji bi s nama gradio knjižnicu, u travnju iduće godine možemo početi izgradnju knjižnice – rekla je pročelnica Odjela Gradske uprave za kulturu Ivanka Persić.
Nova knjižnica na Klobučarićevom trgu djelo je zagrebačkog arhitektonskog studija Njirić i arhitekti. U novoj knjižnici na 6 200 metara kvadratnog prostora smjestit će se kompletan knjižni fond riječke knjižnice koji se sada nalazi u nekoliko neadekvatnih prostora. Najnovija promjena vladajuće strukture u Gradskoj knjižnici Rijeka, kažu, neće utjecati na najavljeni početak gradnje. Naime umjesto dosadašnje ravnateljice Marije Šegota Novak koja je razriješena na vlastiti zahtjev, nova ravnateljica nakon sjednice gradskog vijeća 25. rujna postati će Ljiljana Črnjar.
– Mislim da je moja procjena dobra, da zapravo otvaram prostor za nekoga tko je mlađi, tko je snažniji i tko se nije na ovom tipu posla istrošio mentalno i fizički – kazala je dosadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Marija Šegota Novak.