2022. godina u Primorsko-goranskoj županiji u znaku rekordnog turističkog prometa

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom 2022. godine u komercijalnom smještaju ostvareno je 15,6 milijuna noćenja što je za jedan posto više od referentne 2019. godine. Kako je naveo župan Zlatko Komadina, riječ je o rekordnom rezultatu od kad postoji turizam na našem području.

„Ostvaren je najveći broj dolazaka i noćenja u komercijalnom smještaju. Također, zabilježen je i najveći broj avio gostiju. Važno je istaknuti da radimo na kvaliteti i da su naši brendovi postali prepoznatljivi, a ulaganja su se višestruko isplatila“, priopćio je župan Komadina s konferencije za novinare na kojoj je, uz direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živodinov, predstavio turističke rezultate za proteklu godinu.

Primorsko-goranska županija na razini Hrvatske u 2022. godini bila treća najtraženija regija.

„U PGŽ-u je ostvareno gotovo 20 posto ukupnog nacionalnog turističkog prometa. Zato bez ikakve zadrške možemo reći da smo se vratili broju noćenja i dolazaka iz 2019. godine. Posezona je bila vrlo dobra i veliki broj adventskih programa svakako su utjecali na završne rezultate. Naša najvažnija strana tržišta su nam ostala vjerna, a broj gostiju raste usprkos svim većim ili manjim poremećajima na tržištu. Smještaj visoke kategorije ostaje najtraženiji i prvi se puni, bez obzira na cijenu. Najave za 2023. godinu za sada su dobre“, izjavila je Peršić Živadinov.

Na otoku Krku ostvaren je najveći broj noćenja i 35 posto svih turističkih noćenja županije. Među „Top 10“ destinacija Hrvatske kada govorimo o domaćim gostima bili su Crikvenica i Mali Lošinj, i to odmah iza Zagreba. U 2022. godini 44 posto noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, a slijede kampovi s gotovo 4 milijuna te hoteli s 3,3 milijuna noćenja. Smještajni objekt s 5 zvjezdica i dalje ostvaruju najveće poraste. U segmentu nautike, ostvaren je rast od 9 posto, a najveći promet u Marini Punat.

Tijekom božićno-novogodišnjih praznika na području Primorsko-goranske županije boravilo je 40 tisuća gostiju, čime su bile nadmašene sve najave i očekivanja. Opatija je za vrijeme Božića i Nove godina s ostvarenih nešto više od 50 tisuća noćenja bila druga najposjećenija destinacija u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba.