3. MAJ I DALJE TONE

Nezadovoljni radnici opet bez plaće?

Nezadovoljni radnici opet bez plaće?

U 3. maju ništa novog. Loša je to vijest za brodogradilište koje je industrijom nekada plovilo poput luksuzne jahte, dok mu se danas smiješi sudbina Titanika. Sve više radnika ponovno je na čekanju, a čekaju se i plaće.
Plaća koja bi ovih dana trebala leći na račune daleko je od cilja. Radnicima je rečeno da će stići ovaj mjesec, no kada nitko ne zna. U međuvremenu nezadovoljstvo, kojeg u pravilu ne nedostaje, dodatno raste.
– Pa situacija u 3. maju je opet kao prije 6. mjeseci – rekao je zamjenik glavnog povjerenika SMH 3. maj, Krešimir Jerić.
A prije nekoliko mjeseci 3 tisuće prosvjednika; radnika, bivših radnika i građana na mirnom je prosvjedu diglo glas za spas 3. maja. Glas se opet čuje, a jecaj se sve češće pretvara u urlik.
– Molimo Hrvatsku vladu, zapravo ne molimo nego im kažemo da omoguće drugu tranšu koju nam je država obećala, jer jednostavno ovako više ne ide – dodaje Jerić.
Dobar glas daleko se čuje, loš još dalje…vijest o plaći koje neće biti na vrijeme došla je i do radnika, od kojih su mnogi ponovno poslani na čekanje.
– Već mladi dečki dolaze pitati kako će doć poslije 12. jer nemaju za prijevoz, ovi drugi koji plaćaju podstanarstvo već razmišljaju kako će ih gazde potjerati – kazao nam je jedan radnik.
Ako štrajk bude neizbježan spremni smo i na to, poručuju radnici iz situacije, koja već dugo vremena podsjeća na borbu s vjetrenjačama.
Račune radnika mogao bi napuniti Uljanik, koji bi ovih dana trebao preuzeti završeni brod.
– Mi se nadamo da će Uljanik plovidba ispoštivati ugovor – ističe Jerić.
Ne želimo razmišljati o tome što će biti nakon privatizacije, ali želimo da sadašnji vlasnik omogući redoviti priljev sredstava brodogradilištu koje je izgradilo Rijeku, poručuju trećemajci.