3. MAJ VRAĆEN U ŽIVOT

Ministarstvo financija potpisalo jamstva za kredit, plaće radnicima slijedeći tjedan

Ministarstvo financija potpisalo jamstva za kredit, plaće radnicima slijedeći tjedan

3. maj se vraća u život, a radnici će za najviše deset dana dobit plaću za rujan. Nakon višetjednoga nepotrebnog odugovlačenja koje je, među ostalim, očajne radnike jučer natjeralo na ulični prosvjed, ministarstvo financija potpisalo je jamstva koja je već ranije odobrila Hrvatska vlada.
Odlukom ministra Ivana Šukera riječki škver moći će u prvoj tranši podići 52 i pol milijuna dolara kredita već dogovorenog s jednom britanskom bankom.
– Ovo znači za 3.maj ponovno vraćanje u kolotečinu, mi ćemo s tim novcem platiti materijal za završiti brod 709 za Uljanik plovidbu, brod planiramo predati do kraja godine. Isto tako, kupit ćemo limove za nastavak gradnji prva 2 broda koji su potpisani početkom ove godine za Uljanik plovidbu i Tankersku plovidbu iz Zadra što će omogućit da sve ljude koji su trenutno na čekanju, vratimo na posao – rekao je predsjednik Uprave BI 3.maj, Željko Starčević.
Starčević najavljuje hitnu operacionalizaciju kredita i isplatu plaća do kraja drugog tjedna. S druge strane, čelnici sindikata metalaca koji su dan proveli u Splitu na sastanku s hrvatskom udrugom sindikata još su skeptični.
– Vlada nas je naučila da sačekamo s euforijom. Dosta puta Vlada je napravila neke poteze, dala potpise, garancije, a iza toga je sve opet ostalo. Ja ću sačekati da to jamstvo bude aktivirano, da sredstva dođu na račun – kazao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3.maju, Juraj Šoljić.
Potpisivanjem jamstva, Vlada je kupila socijalni mir koji je nakon jučerašnjeg prosvjeda bio pod upitnikom. 4 broda u knjizi narudžbi osiguravaju popunjenost kapaciteta do kraja sljedeće godine. U međuvremenu će se raspisati i drugi krug natječaja za privatizaciju škverova. Ovog će puta milijarde kuna vrijedna imovina brodogradilišta ući u temeljni kapital i značajno smanjiti gubitke što će zasigurno privući više ponuđača. U potrazi za terenima ili brodogradilištima, pitanje je na koje nećemo dugo čekati odgovor.