30 godina riječkog Azila za pse: Rad ovdje nam svaki dan donese neki dobar osjećaj

Gery, Kali, Rex, Marley, Reina i još 70-tak pasa u riječkom Azilu čeka svoju obitelj.

Obitelj Marušić odlučila je udomiti psa. Danas su stigli na upoznavanje.

Oduvijek smo željeli psa, imali smo psa, sad imamo mačke pa bi htjeli udomiti psa da pomognemo malo. Već ste nekog zagledali? Da, imamo favorita, najbitnije da se mali osjeća s njim ugodno, rekao nam je Kristijan Marušić.

A da psima u Azilu bude koliko toliko ugodno svakodnevnu brinu Larisa, Izet i Dunja.

Prvo sam volontirala, onda sam se zaposlila, to mi je bila uvijek želja da radim sa psićima jer ih jako volim. Kući ih imam tri, moj je jedan i dva su na privremenom smještaju tako da uživamo, ne bi bili ovdje da ih ne volimo, rekla je Dunja.

Kako ljudi više žive u stanovima, više preferiraju manje pse tako da veći duže čekaju na udomljenje, priča nam Larisa.

Kako je vama rastat se sa nekim psom? Plačete jer ne znate je li sreća ili tuga jer se vežete ako je puno godina ovdje, ali sretan si što ide u toplo.

U radu im pomaže i 10-tak volontera. Merima volontira već 10 godina.

Ovo je ono što mene veseli, što me puni i što mi svaki dan donese neki dobar osjećaj da sam napravila nešto dobro i ustvari treba volontirati jer tko god ima vremena i volje dobrodošao je u naš Azil, istaknula je Merima Ferk.

A riječki Azil danas slavi 30-ti rođendan. Trenutno brinu o 90-tak pasa, 70-tak ih je u azilu, a ostali su na privremenom smještaju i to štenci koji nisu procijepljeni ili bolesni psi.

Kroz godinu udomimo 300-tinjak pasa, ako to sračunamo u ovih 30 godina, 10-tak tisuća je prošlo kroz naš Azil što štenaca, što starih pasa, što napuštenih, što nađenih, ono što je najžalosnije vlasničkih pasa, koji su bili u nečijem domu pa nažalost završe ovdje, govori Merima.

Idu hladniji dani, noći i jutra već sad su hladni. Deke, ručnici, hrana, zaštite protiv nametnika, sve to će rado primiti u Azilu.

U komunikaciji s ljudima puno im pomažu društvene mreže. Samom dolasku potencijalnih udomitelja u azil prethodi telefonski razgovor s volonterima.

Neka dođu, neka vide, neka prošetaju, jer dobiju pravog prijatelja! – poručuju vrijedni zaposlenici riječkog Azila. Sretan im rođendan!