300 žena u Hrvatskoj godišnje umre od raka jajnika

FB_IMG_1652013598851

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika s ciljem educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima, ali i izgradnje osjećaja solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Kako navodi HZJZ, rak jajnika je, nakon raka tijela i vrata maternice, treći po učestalosti ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti. Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena

Iako su simptomi raka jajnika nespecifični i često ostaju neprepoznati, važno je redovito ići na preglede.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, rak jajnika godišnje se dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena, a smrtonosan je u više od 150.000 slučajeva. Za ovaj rak nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda. Iznimno je važno da žene svih dobi znaju barem osnovne informacije jer je radi kasnog otkrivanja jako velika smrtnost. Problem je, naime, što simptomi vrlo često ostaju neprepoznati, jer se mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne daju posebnu pažnju, posebno probavnih smetnji.

 Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želimo ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

Sve su žene u opasnosti od obolijevanja. Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tokom nekoliko sedmica, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom.Također je vrlo važno da žene redovno odlaze na preventivne ginekološke preglede.