37. Balinjerada postala međunarodna

Glavna opatijska ulica pretvorila se u stazu za jedinstvenu utrku. Po prvi put, 37. balinjerada, postala je i međunarodna, ali i zaštićenog imena i žiga 

vlcsnap-2020-02-16-15h05m35s362

Glavna opatijska ulica, odnosno dio od hotela Paris do Slatine, pretvorio se u stazu za jedinstvenu utrku 37. Balinjeradu. Balinjerada je utka karića te drugih vozila koja se na balinjerama odnosno kugličnim ležajevima spuštaju niz ulicu. Kreativnosti u ukrašavanju vozila te odabiru maske, nije nedostajalo. Ove godine se po prvi put održala kao dio službene manifestacije balinjerada. Naime, Turistička zajednica Grada Opatije je zaštitila žig i ime popularnog događaja, potvrdivši tako njegovu originalnost i izvornost. Sunčano vrijeme, uzbudljiva utrka, duhovite maske te glazba, sve je to privuklo na stotine posjetitelja u Opatiju.

Balinjerada je dijelom brzinsko natjecanje u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama“ kućne izrade, a dijelom maškarana povorka u kojoj se predstavljaju elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i jetke komentare na aktualna društvena zbivanja.