Obilazak radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad

Na povrišni od gotovo 14 tisuća m2 koja se nalazi na Rujevici, u tijeku je izgradnja Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad. Gradilište su obišli zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. U okviru projekta bit će izgrađeni objekti za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Kako je pojasnio zamjenik, projekt je podijeljen u tri faze, a trenutno su u tijeku radovi I. faze, iskopi za buduće zgrade i sletne piste, kao i nabava za II. fazu, izgradnju prometnica, zgrade HGSS-a i sletne piste. Treća faza, za koju se očekuje da će krenuti početkom sljedeće godine, odnosi se na izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu.

„Procjenjena vrijednost projekta u svim fazama je oko 75 milijuna kuna. Radovi su započeli početkom godine, a nadamo se da će sve skupa biti okončano početkom 2025. godine kada bi novi Centar s helikopterskom bazom pustili u pogon. Što se dozvola tiče, izdana je lokacijska dozvola za II. fazu dok se izdavanje građevinske dozvole očekuje do kraja ove godine čime se stvaraju svi preduvjeti za realizaciju ovog projekta“, rekao je zamjenik uz zahvalu HGSS-u na inicijativi te Gradu Rijeci na ustupanju prava građenja.

„Objedinjavanje svih zdravstvenih službi na jednom mjestu dat će bolju učinkovitost rada zdravstvenih djelatnika. Rujevica je dosta dobro povezana i s riječkom zaobilaznicom, a ova zdravstvena vizija dobro se uklapa i u viziju cijelog prostora Rujevice za koju je u izradi Plan sekundarnog gradskog središta. Drago mi je da sudjelujemo u projektu i ovo je primjer dobre suradnje regionalne i lokalne vlasti koja se nastavlja realizacijom cijelog niza projekata na području grada Rijeke. Nedavno smo otvorili i dvoranu Medicinske škole u Rijeci, obnavljamo nogometna igrališta te realiziramo jednu od kapitalnih investicija u zdravstvu na riječkom području“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Pročelnik HGSS-a Rijeka Marko Andrić istaknuo je kako je ovo prvi objekt ovakve namjene u Hrvatskoj te odlična infrastruktura i podloga za organizaciju helikopterske službe. Ispred izvođača radova I. faze, predsjednik uprave GP Krk Sanjin Purić rekao je kako je rok završetka u srpnju ove godine, no prema njegovoj procjeni, radovi bi mogli biti okončani sredinom lipnja.

Podsjetimo, projekt Zdravstvenog centra Rujevica – Zapadje usmjeren na objedinjavanje resursa i djelovanja interventnih službi na području Primorsko goranske županije. U planu je izgradnja helidroma i objekata za potrebe rada HGSS-a, objekta Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije te izgradnja interne prometnice i parkirališta s priključnom infrastrukturom. Idejnim rješenjem također je predviđen smještaj svih sastavnih dijelova Zavoda za hitnu medicinu na jednom mjestu. Projekt se realizira u suradnji Primorsko-goranske županije, Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Grada