6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima“ održava se od 26. do 28. rujna na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima“ održava se od 26. do 28. rujna na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Riječki forum organiziraju Klinika za neurologiju i Ured za znanost KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavod za biomedicinske znanosti HAZU-a u Rijeci uz Hrvatsko neurološko društvo i pod pokroviteljstvom Europske neurološke akademije.

Na skupu će se kao i dosadašnjih godina predstaviti najnovija dostignuća i dileme u području neurodegenerativnih bolesti, s posebnim fokusom na tridesetu godišnjicu hipoteze o amiloidu, u čijem je postavljanju sudjelovao jedan od predavača, Sir John Hardy, profesor iz Londona.

Uz njega skupu prisustvuju mnogi međunarodno priznati znanstvenici i kliničari iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije, Srbije i izabrani predsjednici Europske neurološke akademije koji se bave neurodegenerativnim bolestima. Sudionici prikazuju nove znanstvene spoznaje iz tog područja, posebno translacijsku znanost koja omogućava izvrsnu suradnju bazičnih znanstvenika i kliničkih znanstvenika u oba smjera. Novost je da je zadnji dan posvećen mladim neuroznanstvenicima i njihovim istraživanjima.

Svrha skupa je da se poveća svjesnost o neurodegenerativnim bolestima i da se aktiviraju sva sredstva kako bismo  se uhvatili u koštac s njima i osigurali, ako ništa drugo, barem istu skrb takvim bolesnicima, a nadamo se da bismo mogli motivirati naše znanstvenike da se uključe u svjetske trendove istraživanja ovih bolesti i daju i taj znanstveni doprinos. To će zahtijevati i vrijeme i sredstva, aktivaciju od  znanstvenika, zajednice, kliničara do nekih nužnih promjena u zdravstveno-političkom pristupu ovim bolestima.

Uz skup organizirana je i javno-zdravstvena akcija u holu Građevinskog fakulteta – Kutak za povećavanje svjesnosti i Pitajte eksperta. U ponedjeljak 26. 9. od 14 do 15 sati organiziran je Kutak za Alzheimerovu bolest (prof. dr. Nenad Bogdanović, Stockholm), u utorak 27. 9. također od 14 do 15 sati Kutak za multiplu sklerozu (prof. dr. Rober Živadinov, Chicago, SAD) , a u srijedu 28. 9. od 12 do 13 sati bit će priređen Kutak za distoniju (doc. dr. Vladimira Vuletić) uz druge doktore riječke Klinike za neurologiju (doc. dr. David Bonifačić, dr. Valentino Rački, dr. Elisha Papić i dr. Mario Hero). Pozivaju se zainteresirani građani da dođu, a uz odgovore na pitanja dobit će i edukativne materijale.