700 beskućnika boravilo je u Prihvatilištu Ruže Sv.Franje u proteklih 15 godina

ruze

 Prihvatilište za beskudnike „Ruže sv. Franje“, prvo i najstarije prihvatilište za beskućnike u gradu Rijeci i PGŽ, ove godine slavi svoj 15 rođendan.

Tim povodom Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, kao osnivač prihvatilišta, ove godine organizira cijeli niz događanja kojima de proslaviti ovu značajnu obljetnicu. Prvo u nizu događanja je održat de se ovu nedjelju, 27. ožujka, na sam rođendan Prihvatilišta, u Svetištu Majke Božje Trsatske. U 11.30 održat de se sveta misa zahvalnica, nakon kojede uslijediti ručak za korisnike Prihvatilišta, korisnike projekta „Ulične svjetiljke“ kao i za sve volontere . Do kraja godine u planu između ostalog, održati okrugli stol ”Beskudnici -(ne)vidljiva stvarnost našega grada“, organizirati humanitarnu utrku „Đir za Rožice“ kao i mnoge druge aktivnosti,

-“Projekt Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ nastao je iz želje za pomoći potrebitima našeg grada, ali i iz velikog iskustva i dugogodišnjeg rada članova Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat sa o marginaliziranim članovima društva, poput beskućnika, siromašnih obitelji, starim i nemoćnim osobama te mladim socijalno ugroženim osobama. Od 2007. godine do danas, kroz naše Prihvatilište i različite programe resocijalizacije koje provodimo, prošlo je gotovo 700 korisnika od čega ih je više od 70% uspješno resocijalizirano, rekla je Marija Mioč, ministra Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat

Ova statistika ujedno pokazuje kolika je stalna potreba za djelovanjem našeg Prihvatilišta. Kroz godine Prihvatilište je nadograđivalo svoje usluge kako bi što bolje moglo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tako danas u sklopu Prihvatilišta djeluje „Dnevni boravak“, koji korisnicima Prihvatilišta i vanjskim korisnicima pruža cjelodnevnu skrb te tako doprinosi  vedoj resocijalizaciji.

-“Jedino smo prihvatilište u Rijeci i PGŽ koje prima i žene-beskućnice. 2021. godine, napravili smo još jedan korak i osnovali Stambenu zajednicu „Sv. Ljudevita“, koja omogućuje smještaj za tri osobe muškog spola, te na ovaj način dodatno pomažemo psihosocijalnom osnaživanju beskućnika, radu na njihovoj samostalnosti pod vodstvom mentora, a sve sa ciljem da ih se što bolje pripremi za samostalno i potpuno uključivanje u društvo,poručila je Mioč.