Akcija čišćenja parka šume Sveti Križ

DJI_0556

Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2022. godine od 10 sati Astronomski centar Rijeka organizira čišćenje parka šume Sveti Križ.

S ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada, očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode, promociji pravila ponašanja u prirodi te edukaciji o važnosti boravka u prirodi i potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada ova akcija uključit će ukupno oko četrdesetak učenika i učitelja 5b i 6b razreda OŠ Vežica. Akcija čišćenja provest će se uz nadzor i vodstvo stručnog osoblja OGU Grada Rijeke za komunalni sustav i Astronomskog centra Rijeka koji će na učenicima kroz rad objašnjavati posebnosti flore i faune parka šume Sv. Križ. Akcija čišćenja predviđa i dodatnu edukativnu pokaznu radionicu o autohtonim biljnim vrstama oko Astronomskog centra Rijeka. Radionica će se održati pod vodstvom Bie Gec, mag.ing.prosp.arch djelatnice KD Čistoće tijekom koje će učenici naučiti prepoznati nekoliko autohtonih biljnih vrsta u okolišu, saznati o važnosti tih vrsta za ekosustav i o njihovoj primjeni u tradicijskoj medicini i kulinarstvu. KD Čistoća prigodno će osigurati sav materijal potreban za akciju čišćenja okoliša.

Park šuma i brdo Sveti Križ u kojem je smješten Astronomski centar Rijeka smatra se najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, a od ožujka 2006. godine preventivno je zaštićeno kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Na njemu se nalazi i srednjovjekovna Crkva svetog Križa po kojoj je cijela lokacija dobila naziv, a najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća kao i kipić Rimske vučice pronađeni su upravo tamo. Na brdu prevladava prirodna submediteranska vegetacija, a njime prolazi i riječka šetnica na relaciji Plumbum -Trsat. Kao jedna od četiri vodospreme u sklopu 100 godina starog Gorskog vodovoda Trsat – Sušak, na brdu se nalazi vodosprema Sveti Križ.