Aktivni u mirovini: Na besplatnim radionicama penzići uče svirati gitaru i bubnjeve

U ponudi su radionice slikarstva, keramike, električne i bas gitare, bubnjeva, pjevanja, osnovnog i naprednog šivanja ,fotografije, radio radionice te rekreacija za starije osobe. 

GITARA

Udruga Ri rock i ove godine kroz različite projekte predstavlja različite radionice i glazbene tečajeve za sve uzraste, a neki od njih su potpuno besplatni. Posebno se ističu radionice za umirovljenike koje se održavaju u sklopu projekta “RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini”.

BESPLATNE RADIONICE ZA UMIROVLJENIKE U sklopu projekta ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ koji traje od listopada 2020. do listopada 2023. godine održavaju se besplatne radionice kroz koje je cilj ostvariti njegovanje umjetničkih, kreativnih, socijalnih, kognitivnih vještina umirovljenika. Partner na projektu je Matica umirovljenika grada Rijeke. Radionice kojima se se može pristupiti su:

RADIONICE KERAMIKE Radionice keramike uključuju teorijski i praktični pristup savladavanju osnovnih i naprednih tehnika obrade gline (obrada rukom, lončarenje, lijevanje gline, dekoracija i glaziranje te pečenje). Prostorni i materijalni resursi (keramička peć, potrošni materijal) će korisnicima stajati na raspolaganju i izvan trajanja edukacije te nakon završetka projekta, čime će se omogućiti usavršavanje, umrežavanje i samostalno stvaralaštvo istih.

RADIONICE SLIKARSTVA Na radionicama slikarstva polaznici će naučiti osnove slikarstva i razvijati svoj kreativni potencijal. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice primjenjivati stečeno znanje kroz slikanje reprodukcije poznatog djela iz povijesti umjetnosti, te slikanje portreta po fotografskom predlošku.

RADIONICE ELEKTRIČNE I BAS GITARE Radionice će se odvijati u dvije grupe u kojima će se polaznike upoznati s glazbenim terminima i pojmovima, s osnovnim tehnikama sviranja električne i bas gitare te kako naučiti svirati pjesme, ritmove te sola. Korisnici će se upoznati s aspektom profesionalnog glazbenog stvaralaštva te će se kroz osvještavanje individualiziranog pristupa glazbi potaknuti na razvoj vlastitih izričajnih koncepata.

RADIONICE SVIRANJA BUBNJEVA. Edukacije će uključivati teorijski i praktični pristup koji će poticati na interakciju i participativnost. Koristit će se razne metode poučavanja: kvalitetna izlaganja, tehničke vježbe, vježbe zagrijavanja ruku, kako dinamično svirati, razna ritmiziranja i fraziranja.

RADIONICE ZBORNOG PJEVANJA Radionice će se odvijati u prostorijama Matice umirovljenika pod vodstvom maestra Vinka Bajduka. Pod njegovom instrumentalnom pratnjom, zborovi će uvježbavati pripremljene angažmane. Težište jest višeglasno zborno pjevanje u kombinaciji s instrumentalnim angažmanima.

RADIONICE OSNOVNOG I NAPREDNOG ŠIVANJA Na radionicama osnovnog i naprednog šivanja polaznici će naučiti osnove šivanja i upotrebe šivaćeg stroja te ovladati osnovama krojenja. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice šivati dva odjevna predmeta jednostavnog kroja. Aktivnost će služiti kao temelj za razvoj volonterskih programa (šivanje tetra pelena, plahti i sl.).

RADIONICE FOTOGRAFIJE Edukacija će uključivati teorijski i praktični rad korisnika te obradu fotografije, povijesti i tehničkih osnova fotografije, fotografiranje raznih subjekata te praktične zadatke i kritiku istih.

REKREACIJA ZA STARIJE OSOBE Rekreacija za starije osobe odvijat će se na otvorenom prostoru u jutarnjim terminima. Uključivat će vježbe razgibavanja, vježbe snage cijelog tijela, istezanja i disanja. Koristit će se odgovarajući rekviziti.

RADIO RADIONICE i emisija na Radio Roži Umirovljenici će postati producenti i gosti emisije – odnosno, postat će promotori aktivnog starenja.

Osim tema povezanih sa samim aktivnostima projekta, obrađuju se teme vezane uz obiteljski život, psihološke aspekte starenja, ekonomske situacije umirovljenika, dostupnost društveno-kulturnih sadržaja osobama starije dobi; zainteresiranost umirovljenika za aktivnu participaciju u društvu, dostupnost zdravstvenih usluga, ali i o ljubavi u mirovini.

NAČIN PRIJAVE Na bilo koju radionicu projekta RiGenerAkcija! prijaviti se može pozivom na broj 051 212 109 ili osobnim dolaskom u Maticu umirovljenika, Kružna ulica 5, 51000 Rijeka, radnim danom od 8 do 11 sati. Za prijavu je potrebno donijeti osobnu iskaznicu te rješenje o mirovini/odrezak od mirovine.