Alimentacija ili zatvor

Izbjegavanje plaćanja alimentacije je kazneno djelo za koje prijeti i do 3 godine zatvora. Samo u prošloj godini u Primorsko-goranskoj županiji prijavljeno je 49 takvih kaznenih djela

vlcsnap-2020-06-16-16h26m23s895

Do tri godine zatvora, kazna je s kojom se suočava rastavljeni roditelj koji više mjeseci ne podmiruje financijsku obvezu uzdržavanja djeteta, takozvanu alimentaciju.

– Na području Policijske uprave Primorsko-goranske u 2019. godini ukupno je prijavljeno 49 kaznenih djela povrede dužnosti uzdržavanja iz članka 172. kaznenoga zakona dok je u prvih 5 mjeseci ove godine prijavljeno 12 kaznenih djela – rekla je voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije Sektora kriminalističke policije PU primorsko – goranske, Marijana Žunić.

Ukoliko roditelj svoju obvezu ne ispunjava uredno i u cijelosti, drugi je roditelj dužan obavijestiti Centar za socijalnu skrb koji, ukoliko ovršni postupak ne uspije, provodi postupak ostvarivanja prava na privremeno uzdržavanje.

– U protekloj godini 2019. bilo je 86 postupaka privremenog uzdržavanja, sada u ovom šestomjesečnom razdoblju, znači u 2020. 25. Znači govorimo o području grada Rijeke i riječkog prstena, onom području koje pokriva Centar za socijalnu skrb Rijeka – istaknula je pravnica u Centru za socijalnu skrb Rijeka Nera Peranić Čelić.

Privremeno uzdržavanje se provodi u razdoblju ne dužem od 3 godine odnosno do punoljetnosti djeteta, a sredstva se osiguravaju iz državnog proračuna.

– Visina iznosa privremenog uzdržavanja određuje se na način da svake godine Ministarstvo donosi odluku o tome koje su visine potrebne za iznos zakonskog minimuma za uzdržavanje djece i znači od toga 50% – dodala je Peranić Čelić.

Budući da je izbjegavanje plaćanja uzdržavanja kazneno djelo, Centar za socijalnu skrb poduzima daljnje korake.

Centar za socijalnu skrb će ukoliko postoji osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz članka 172. povreda dužnosti uzdržavanja o tome obavijestiti nadležno državno odvjetništvo i policiju prema mjestu prebivališta djeteta kako bi se proveli policijski izvidi – objasnila je Žunić.

Važno je naglasiti da se kazneno djelo neplaćanja alimentacije može prijaviti u bilo kojoj Policijskoj postaji ili Centru za socijalnu skrb.