Aplikacije za praćenje bolesti COVID-19: Eurozastupnici ističu potrebu zaštite privatnosti građana

location-2711497_1920

 

·Dobrovoljno, bez diskriminacije, transparentno

·Strogo ograničeno na praćenje kontakata

·Podaci se moraju obrisati čim to okolnosti dopuste

 

Građani trebaju jamstva za zaštitu podataka i privatnosti kad je riječ o korištenju novih aplikacija za praćenje na pametnim telefonima, u kontekstu upravljanja pandemijom, ističu zastupnici u Europskom parlamentu.

 

U raspravi na plenarnoj sjednici u četvrtak, europarlamentarci su istaknuli kako aplikacije za praćenje kontakata – uz druge mjere vezane uz suzbijanje bolesti COVID-19, kao što su društveno distanciranje, korištenje maski, te testiranje  – mogu pomoći u upravljanju pandemijom. No, većina zastupnika upozorila je i da se pri korištenju aplikacija mora jamčiti sigurnost osobnih podataka i privatnost građana. Većina država članica EU-a već je pokrenula ili namjerava pokrenuti mobilnu aplikaciju za praćenje pojedinaca koji su zaraženi ili kojima prijeti opasnost od zaraze virusom.

 

Zastupnici su istaknuli da aplikacije za praćenje trebaju u potpunosti biti dobrovoljne, ne smiju biti diskriminirajuće, te moraju biti transparentne. Korištenje aplikacija mora strogo biti ograničeno na praćenje kontakata, a podaci se moraju brisati čim to okolnosti dopuste. Europarlamentarci također navode potrebu koordiniranog pristupa razvoju i korištenju aplikacija kako bi se omogućila njihova prekogranična interoperabilnost.

 

Povjerenik Didier Reynders i hrvatska državna tajnica Nikolina Brnjac složili su se sa stajalištem zastupnika u Europskom parlamentu kako građani moraju imati povjerenje u sigurnost aplikacija. Reynders je odgovorio na izraze zabrinutosti zastupnika ističući da će nacionalne vlasti surađivati s tijelima EU-a za zaštitu podataka kako bi se osiguralo da aplikacije budu u skladu sa zakonima EU-a o privatnosti i zaštiti podataka. Također je naglasio da Komisija nastoji osigurati zajednički pristup među državama članicama EU-a kako bi aplikacije bile interoperabilne.