Art Bazaar 2019

Božićni artBazaar 2019 održan je u RiHub-u. Najpoznatiji riječki handmade sajam i ove je godine okupio brojne izlagače, ali i Riječane i njihove goste koje niti kiša nije obeshrabrila da ga posjete u velikom broju.

79711572_2632085376877349_799644312613683200_o

 

 

Božićni artBazaar pokazao je i svoju humanu stranu, pa je tako na ovom urbanom sajmu rukotvorina i primijenjene umjetnosti sudjelovala i Umjetnička organizacija Građanke svom gradu. Prikupljala su se sredstva za potrebite obitelji radnika 3. Maja

Umjetnička organizacija Građanke svom gradu djeluje u Rijeci od 2016. godine i kroz svoj pogram okuplja protagonistice i protagoniste iz umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova. Ime je preuzeto sa zidne ploče koja nosi natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. Ova ploča, kao jedna od mnogih sličnih ploča, nalazi se i na početku i na kraju Križanićeve ulice koja je naše sjedište. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građanki i građana, i današnjih susjeda, koje su doprinijele zajedničkom dobru koje mi danas nastanjujemo.

GSG će na božićnom artBazaaru sudjelovati s umjetničkim projektom beogradskog kolektiva KURS koji je realiziran 2019. godine, i koji se nastavlja u vidu akcije sakupljanja donacija za potrebite radničke obitelji.

Umjetnički rad Ovdje ostati beogradskog umjetničkog kolektiva KURS rezultat je istraživanja nastalog u sklopu javnog poziva za produkciju umjetničkih radova u zajednici Građanki svom gradu.
KURS aplicira tri ilustracije na majice. Ilustracije su nastale kombiniranjem socijalne i revolucionarne poezije Drage Gervaisa, Vitomira Jovanovića i Vladimira Nazora s motivima preuzetim iz vizualne arhive brodogradilišta 3. maj. U vrijeme neizvjesnosti sudbine brodogradilišta ilustracije nas podsjećaju na uspjehe radničkih borbi u prošlosti.