Art kino obilježit će 50.obljetnicu filma Kum: Donosimo zanimljivosti o filmu

Godfather

Rijetki su oni koji nikada nisu pogledali sada već filmski klasik “Kum” iz davne 1972. godine. Legendarna postava filma proslavila je pola stoljeća. Nastao je prema knjizi Marija Pudza i od početka je bio nepopularan, filmski studiji nisu ga željeli. Ubrzo nakon premijere, Kum ispisuje filmsku povijest, dobitnik je tri Oscara, a nakon njega uslijedila su još dva nastavka.  

Mnogi ne znaju kako je za većinu glumaca ‘Kum’ bilo jedno od najzabavnijih snimanja. Dok su pred kamerama bili ozbiljni i opasni, iza kamera su Marlon Brando, James Caan i Robert Duvall, imali natjecanje- tko će najbolje pokazati golu stražnjicu. Nakon silnog nadmudrivanja i pokazivanja golih stražnjica, titulu je ‘osvojio’ Brando koji je uletio na vjenčanje i stražnjicom ‘slikao’ sve goste. Zanimljivo je da je Al Pacino za svoju ulogu dobio tek 35.000 dolara. A toliko su dobili i James Caan i Diane Keaton. 

Umjesto Marlona Branda, ulogu Don Vite Corleona umalo je dobio Orson Welles. Upravo je on bio u užem izboru za tu ulogu, no stavili su mu uvjet da mora skinuti gotovo 20-tak kilograma. Coppola je na kraju odustao od njega jer je jednostavno smatrao da je Brando bolji izbor. James Caan za svoju ulogu Sonnyja Corleonea, nosio je umjetne zube. S obzirom da je film sniman 1972. godine, izrada nije bila toliko kvalitetna pa su ga većinu vremena žuljali. Inače, jedna od najvećih misterija filma je kako se u ostvarenju koji prikazuje svijet podzemlja i mafijaške porodice, nigdje ne spominje riječ “mafija”.

50.obljetnicu Kuma obilježit će i Art kino 24.ožujka