Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas slave Ramazanski bajram

vlcsnap-2020-05-24-16h41m42s949

Bajram Šerif Mubarek Olsun vjernicima islamske vjeroispovijesti koji danas slave Ramazanski bajram, važan blagdan u islamskoj kulturi koji se održava svake godine nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricanja.

– Za muslimanske vjernike ramazan koji je prethodio ovom danu predstavlja jedno veliko more milosti stvoritelja. Tim morem vjernici su plovili 30 dana u lađi koja se zove lađa posta dobivajući od stvoritelja krunske darove – rekao je Dženan Čaušević, imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.

U Islamskom centru Rijeka sabah-namaz klanjao se u 4:45h, a bajram-namaz u 5:30h poštujući mjere prevencije. Namazi su održani i u poslijepodnevnim satima.
Budući da je ovo obiteljski blagdan, običaj je da se on provede s obitelji kod kuće ili u gostima kod šireg kruga obitelji ili bliskih prijatelja.

– Taj dan je poseban zato što se u svakoj kući pripremaju najukusnija jela posebno slatka tradicionalna baklava, hurmašice i sve ono što u biti ukućani najviše vole da jedu to se napravi kao najljepša gozba – dodao je imam Čaušević.

Drugi dan Bajrama je Dan šehida u kojem se njeguju sjećanja i obilaze grobovi preminulih.