Besplatan pregled dječjih autosjedalica u Rijeci

U subotu, 11. rujna od 11:00 do 13:00 sati Tower Centru Rijeka, na parkiralištu etaže 5a udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Rijeci.  Roditelje, koji žele obaviti pregled, organizatori mole, da rezerviraju svoj termin na broj 097 709 7163.

sjedalice

U subotu, 11. rujna 2021. od 11:00 do 13:00 sati Tower Centru Rijeka, Janka Polića Kamova 81a, na parkiralištu etaže 5a udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Rijeci.  

Roditelje, koji žele obaviti pregled, mole se  da rezerviraju svoj termin na broj 097 709 7163. Bez najave termina neće biti u mogućnosti obaviti pregled. Radi epidemioloških mjera, pri dolasku upisujemo imena i prezimena svih sudionika te kontakt podatke, obavezno je  nošenje zaštitne maske za lice. 

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.