BIG OM: U Omišlju počinje lov na tune

Kraj kolovoza tradicionalno označava početak jednog od najstarijih i najznačajnijih big fishing natjecanja na Jadranu „BIG OM“.

 

Ovogodišnje 17. izdanje os 24.do 27.kolovoza na jednom mjestu okupiti će oko 30 posada, više od 100 natjecatelja.  

Natjecanje Big Om održava se bez prekida, punih 17. godina, a u narednim se danima diljem Kvarnerskog zaljeva očekuju brojni ulovi igluna, albakora, a tradicionalno najomiljeniji ulov je tuna koja donosi najviše bodova i radosti brojnim natjecateljima.

BIG OM je spoj tradicije, gastronomije, turizma, ali prvenstveno je sportsko natjecanje. Odvija se pod budnim očima sudačke komisije, a sam proces podizanja ribe na brod podrazumijeva ozbiljnu proceduru.  

 

 

Tako će se i ove, kao i svake godine u Omišlju okupiti brojni nautičari i zaljubljenici u sportski ribolov. Jedan od istaknutijih članova kluba je i slovenski ribolovac, izbornik slovenske Big game fishing reprezentacije te član ekipe Barracude Bojan Cestar. Ekipa Bojana Cestara učestali su sudionici BIG OM-a, a da je Cestar vrlo iskusan ribolovac svjedoče i njegovi nastupi po svjetskim morima. Kako i sam kaže, natjecanje u Omišlju posebno je jer se na ovom području zaista mogu naći prekrasni primjerci prvenstveno tune, ali i ostalih riba.  

Svaka posada sastoji se od četiri člana, svaki sa svojom udicom, a ribu na brod izvlači samo jedan član posade i to bez pomoći ostatka ekipe. Svaki ulov ribe potrebno je zabilježiti videokamerom na kojoj se jasno mora vidjeti griz ribe, pozicija i oznaka broda, vrijeme ulova i važeća markica na štapu kojim riba ulovljena. Pobjedu odnosi ona ekipa koja skupi najviše bodova, a to ne mora nužno biti ona ekipa koja “digne” najteži primjerak.

Ove godine u sklopu natjecanja organizirana su dva koncerta, u četvrtak na otvorenju natjecanja na Rivi u Omišlju svirat ćen Crvena Jabuka dok će za završnicu natjecanja, u subotu svirati grupa Venus.