Bijeg od vrućina:Špilja Vrelo besplatnim ulazom za posjetitelje proslavila rođendan

Posjetitelji su imali mogućnost  uživati u dvjema izložbama, tematskoj prezentaciji radova goranskih umjetnika i stručnom vodstvu speleologa. Po prvi put u špilji Vrelo prikazana je  izložba fotografija dijelova špilje koje su dostupne samo speleolozima.

pilja vrelo

Špilja Vrelo slavi 71. rođendan. Dana je održan Dana otvorenih vrata  i ulaz za posjetitelje je bio besplatan. Posjetitelji su imali mogućnost  uživati u dvjema izložbama, tematskoj prezentaciji radova goranskih umjetnika i stručnom vodstvu speleologa. Po prvi put u špilji Vrelo prikazana je  izložba fotografija dijelova špilje koje su dostupne samo speleolozima. Izložba fotografija špilje kao i skulptura goranskih autora dostupna je cijeloga dana, a prezentacija radova autora i skulptura Goranske kiparske radionice od 17 do 18 sati. Stručno vodstvo speleologa  održava se cijeli dan, zadnje je od 18 do 19 sati gdje će posjetitelji imati prilike saznati najljepše tajne podzemne ljepotice, smještene u Općini Fužine.

Njezine se godine inače broje u milijunima, čak je procjena da nastala prije 3.5-4 milijuna godina, dok su špiljski ukrasi nastali prije više od 500 tisuća godina. U potpunosti je ravna i jedina je špilja u Europi u čijoj ljepoti mogu uživati i osobe u invalidskim kolicima. Svakako je dostupna za sve generacije, od obitelji s malenom djecom do osoba zrelije dobi.

Bogata je špiljskim ukrasima, a na samo pedesetak metara od ulaza posjetitelje će očarati prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. Bistar i hladan gorski potok, iz porječja rijeke Ličanke, u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju.