Biti mlikarica

vlcsnap-2021-07-24-14h04m57s402

Kako je nekada bilo biti mlikarica, barem djelomično, mogli su danas iskusiti svi zainteresirani, okupljeni u šetnji u sklopu manifestacije “Feral ki j´ pušćal sinjal”, tradicionalno posvećenoj grobničkim ali i svim ostalim mlikaricama našega kraja.

Kako je bilo ustati se u ranu zoru i pod teretom svježe pomuženog mlijeka pješačiti do Rijeke, moglo se doživjeti u današnjoj šetnji, pod motom Da se ne pozabi.

U 7 sati ujutro s latama i feralićem iz Dražica, 50-tak ljudi zaputilo se, baš kao ONA, pješice, sve do trga u Gradu koji teče, Mljekarskog trga.

Mlikarice su svakodnevno nosile 15 do 20 litara mlijeka u naprtnjačama na leđima neovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu.

– Pa bilo je lipo, to je bilo sjećanje na naše mlikarice. Je li vam bilo teško nositi to mlijeko? Pa teško je, 4 ure smo hodile ali dobro je, projde se, rekla je našoj novinarki Biserka Reljac.

Ovim je činom barem djelomično muke svoje majke koja je bila posljednja grobnička mlikarica doživjela i njena kćer Sonja Reljac.

– Fanj da teško je bilo teško, bodu ove late kot vrag pakleni, vidite da sam već sva potna i mokra na.

 

Večeras u 20 sati u Domu kulture u Dražicama moći će se pogledati dirljiva monodrama Mlikarica, u izvedbi Petre Mavrinac, članice scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisuje Vlasta Juretić, uz nastup folklorne skupine KUD-a Zvir.