Bjeloglavi supovi Palina, Coline, Lima i Anton pušteni u prirodu nakon oporavka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palina, Coline, Lima i Anton, četiri oporavljena bjeloglava supa, pušteni su u prirodu koncem proteklog tjedna, 15. rujna iz oporavilišta za bjeloglave supove smještenog u mjestu Beli na otoku Cresu, kojim upravlja Javna ustanova „Priroda“.

U Hrvatskoj je ustrojena mreža od 11 službenih oporavilišta za divlje životinje, a glavna im je uloga prihvat, skrb i rehabilitacija iscrpljenih, ozlijeđenih, otrovanih ili na drugi način unesrećenih divljih životinja s ciljem njihova ponovnog povratka u prirodu.

Četiri oporavljena supa su mlade ptice koje su iscrpljene nađene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili spašene od utapanja izravno iz mora, a upravo je utapanje jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova koji se gnijezde neposredno iznad mora.

„U radu oporavilišta, posebno je radostan trenutak kada se divlja vrsta „vraća“ prirodi, dobivajući tako još jednu priliku za novi početak. Kada k tome postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu da li se jedinka dobro snašla, zadovoljstvo je tim veće“, kazao je povodom ispuštanja supova ravnatelj Javne ustanove priroda Marko Modrić.

Tako je bilo i proteklog petka 15. rujna, kada su, u prisutnosti dijela partnera projekta LIFE SUPport, iz oporavilišta puštena četiri bjeloglava supa opremljena malenim GPS odašiljačima, pružajući stručnjacima mogućnost za daljnje praćenje ptica u prirodi.

Samom puštanju prethodili su zdravstveni pregledi ptica u vidu izvršene analize parametara krvne slike od strane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i proveden veterinarski pregled ptica od strane zagrebačkog ZOO vrta, a nakon dobivenog „zelenog svijetla“, supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno su raširenih krila zaplovili nebom iznad Kvarnerskih otoka.

Uoči puštanja ptica, Oporavilište Beli bilo je domaćin radionici predvođenoj od strane stručnjaka Vulture Conservation Foundation (VCF), na kojoj su djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove „Priroda“ educirani kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa metodom „leg-loop“, za razliku od metode „backpack“ koja je u većini slučajeva korištena do sada. Nova „leg-loop“ metoda pruža još manje mogućnosti za eventualnu smetnju ptici tijekom života u divljini.

Suradnja Javne ustanove “Priroda”, te stručnjaka Zoološkog vrta Zagreb, Veterinarskog fakulteta i organizacije civilnog društva, Udruge Biom, primjer je uspješne sinergije raznolikih institucija u očuvanju strogo zaštićene vrste koja trenutno broji oko 125 parova te predstavlja jedinu preostalu vrstu ptica iz skupine strvinara u Hrvatskoj.