Jedan od većih izazova u posljednjim desetljećima je smanjenje količine otpada koji se proizvodi u kućanstvima. Uvođenje odvajanja otpada podigao je razinu ekološke osviještenosti i smanjio količine koje završavaju na deponijima, ali za značajniji rezultat potrebno je iskoristiti svu dostupnu tehnologiju koja je dostupna. Jedno od rješenja smanjenja otpada na kućnom pragu je tehnološko rješenje iz Južne Koreje, koja je uspostavila uspješan sustav sakupljanja i recikliranja otpada od hrane, bazirano na vlastitim inovacijama i tehnologiji, a na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici medija imali su priliku upoznati se s visokotehnološkim rješenjima koje mogu značajno reducirati količinu otpada od hrane te je pretvoriti u vrijedan reciklabilni materijal, istaknuto je na predstavljanju projekta.
– Najveći izazov u smanjenu biorazgradivog komunalnog otpada, čini smanjenje istog u samom kućanstvu, a ova tehnologija nam to i omogućuje. Za razliku od vrtnih kompostera, ovi komposteri su bez neugodnih mirisa, bez stvaranja smetlišta u nekom kantunu našeg vrta, a jednostavnim korištenjem sav višak hrane pretvaramo u kompost koji se dalje može korisno iskoristiti. Izuzetno smo sretni što se korištenjem ove tehnologije skida stigma ‘da će stanovi smrdet ko Osojnica’ kao i da se mogu napraviti značajne uštede čime se ublažuje pritisak na Komunalac, a sami tim i na krajnje korisnike, odnosno građane, istaknuo je Alan Sanković direktor tvrtke Komulaca
– Donedavno je jedna od prvih asocijacija na ljetovanje u Hrvatskoj bio opojni miris mora i borova. Razvojem turizma i dolaskom sve većeg broja gostiju, količina bačenog otpada tijekom turističke sezone je u znatnom porastu iz godine u godinu. Prošle sezone imali smo više od 40 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, brojne požare na odlagalištima otpada i još više naslova u medijima o problemima s neugodnim mirisima koji tjeraju goste iz naših poznatih turističkih središta. Zajednički nazivnik svih navedenih problema je otpad od hrane. Hoće li u budućnosti asocijacija na ljetovanje u Hrvatskoj biti opojni miris metana i sumporovodika ovisi o nama. Pogotovo kad se uzme u obzir da se u RH godišnje baci preko 286.000 tona otpada od hrane, od čega na kućanstva otpada 76%, a na poslovni sektor 24%, što znači da prosječan građanin RH baci oko 75 kilograma hrane godišnje, istaknuli su iz tvrtke Zelene tehnologije.
Kako se moglo saznati na tiskovnoj dodatni izazov u Hrvatskoj postaje prenapučenost turističkih središta tijekom sezone.
– Neugodni mirisi narušavaju ugled turističke destinacije, zbog čega gosti objavljuju loše recenzije na internetu ili društvenim mrežama. Osim toga, otpad od hrane privlači životinje i štetočine, a tijekom visokih ljetnih temperatura raste mogućnost razvoja mnogih patogena. Sve to zajedno uzrokuje opadanje kvalitete života domaćeg stanovništva, istaknuto je na tiskovnoj gdje su se svi akteri složili kako ključ rješenja problema otpada od hrane leži u njegovom rješavanju odmah na mjestu nastanka, prije nego što uđe u sustav komunalne obrade.
Kako bi što bolje isprobali komposter Reencle pozvali su građane Liburnije koji su željni besplatno testirati ovaj uređaj u svojim kućanstvima na mjesec dana da se jave na mail info@komunalac-opatija.hr sa svojom adresom i brojem telefona te da naznače da su voljni testirati uređaj. Uređaj će testirati pet obitelji na našem području, a jedan sretni korisnik će ga i trajno zadržati.
– Sinergijom privatnog sektora i Komunalca provodimo ovaj pilot projekt čije ćemo rezultate predstaviti polovicom siječnja naredne godine sa željom da u narednom periodu riješimo problem biootpada na mjestu nastanka te da neugodni mirisi i ružne slike vrećica biootpada zauvijek postanu stvar prošlosti, zaključio je Alan Sanković.