Dan otvorenih vrata cijepljenja studenata protiv HPV-a

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci nastavlja s javnozdravstvenim aktivnostima cijepljenja studenata protiv raka pa će se tako 15. veljače održati dani otvorenih vrata cijepljenja studenata protiv HPV-a.

Cijepljenje će se provoditi u ambulanti na Kampusu te u Nastavnom zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije od 8:00-19: sati.

Iako je akcija cijepljenja namijenjena svim zainteresiranim studentima, s obzirom na to da se cjepivo protiv HPV-a prima u 3 doze, posebno se pozivaju studenti koji su u prosincu primili prvu dozu cjepiva da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi na vrijeme primili i 2. dozu.

Hrvatska je nedavno obilježila dan mimoza- nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. I ove je godine istaknuta važnost redovitih ginekoloških pregleda te cijepljenja kod žena. No, humani papiloma virus može izazvati i karcinome kod muškaraca.

Tijekom života se najmanje 50% spolno aktivnih osoba zarazi HPV-om, što može u krajnjem slučaju dovesti i do razvitka karcinoma. U Rijeci se besplatno se mogu cijepiti svi građani do navršene 25. godine.

Genitalni humani papiloma virus, odnosno HPV, najčešći je spolno prenosivi virus. Tijekom života najmanje 50% spolno aktivnih osoba inficirat će se HPV-om. Naš imunološki sustav najčešće se zaštiti od njega, no on može izazvati i genitalne bradavice, epitelne promjene vrata maternice te nekoliko vrsta karcinoma.