Claustra s okusom soli – vođena biciklistička tura uz prezentaciju OPG proizvoda Kostrene

Turistička zajednica općine Kostrena u suradnji sa vodećim promotorima cikloturizma – Promotiv travel outdoor i Croatianbackroads – ove subote, 29. 5. 2021. godine vodi vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu.

188103653_2021706371340157_5464480417353850330_n

 

 

Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana.

 

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

 

Nakon starta na parkiralištu u ulici Šetalište kostrenskih pomoraca, preko puta prepoznatljivog kostrenskog simbola – sidra, krećemo preko Žuknice prema Pavekima. Nastavljamo do Urinja i Svete Barbare nakon čega se počinjemo uspinjati prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine.

Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavljamo makadamom prema uzvisini Solin gdje ćemo se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spuštamo se preko Glavana do zgrade Turističke zajednice općine Kostrena gdje će biti upriličena promocija domaćih OPG proizvoda.

 

Naime, po prvi puta prezentirat će se OPG „E-KOS“ iz Kostrene nastao na obiteljskoj tradiciji dugogodišnjeg bavljenja malim gospodarstvom, uz uzgoj i očuvanje autohtonih vrsta voća i povrća do čuvanja sjemena i prerade proizvoda. Ovom prigodom moći će se kušati prvi kostrenski voćni namaz (pekmez) i liker od drena.

Uz spomenuti OPG predstavit ćemo i mladi domaći kozji sir proizvođača Farma koza Sv. Barbara, te autohtoni domaći med, proizvođača Alena Marasa, dok će svi sudionici na poklon dobiti i komad tradicionalne Kostrenske torte koju radi kostrenska slastičarnica Snjeguljica.

 

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom, a svi zainteresirani još uvijek se mogu prijaviti na sljedećem linku https://cutt.ly/rbHh2yB.

 

Satnica:

Okupljanje: 9:00 – 9:45 (parking „kod sidra“)

Polazak: 10:00

Ruta: Kostrena – Urinj – Sopalj – Solin – Kostrena

Prezentacija OPG proizvoda: oko 13 sati, ispred zgrade TZO Kostrena