Creski kaić – sedmodnevna manifestacija za otočane i njihove goste

Inicijativa Jedriličarskog kluba Reful iz Cresa prerasla u trogodišnji projekt financiran iz EU fondova

Danas će se na središnjem gradskom trgu u Cresu otvoriti druga po redu manifestacija „Creski kaić- Dani Creske pomorske baštine i tradicije” koja će trajati do 23. kolovoza.

cres

Pomorska i ribarska tradicija sastavni je dio identiteta otočana koji je potrebno sačuvati od zaborava i valorizirati kao specifičan turistički proizvod. Povezanost otočana s morem ne ogleda se samo u specifičnim gospodarskim djelatnostima, već i u načinima korištenja slobodnog vremena, prakticiranja određenih hobija te rekreativnog ili natjecateljskog bavljenja sportom. Promjene u gospodarstvu, izboru zanimanja i životnim navikama postupno su udaljile nove generacije od ovih elemenata lokalne baštine čemu je 2019. godine pokušao doskočiti Jedriličarski klub Reful iz Cresa organiziranjem posebne manifestacije u sklopu koje bi se najmlađi naraštaji podučili važnosti zaštite i očuvanja tradicije.

Namjera nam je bila osmisliti višednevno događanje u čiju će se provedbu uključiti sve generacije otočana koje će uz zabavu oživjeti elemente pomorske i ribarske baštine. Uz bogati program edukacija, radionica, izložbi, zabavnih programa i igara prikazali smo kako su ljudi živjeli uz more i od mora prije pojave plastičnih barki i motornih brodova“ izjavio je Marčelo Damijanjević, predsjednik JDK Reful.

Kako bi se manifestacija kroz godine redovito održavala i time postala tradicionalna, jedriličarski klub je u partnerstvu s Gradom Cresom i Otočnom razvojnom agencijom prijavio trogodišnji projekt „Creski kaić – očuvanje i valorizacija ribarske i pomorske baštine otoka Cresa“ putem kojeg će iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo osigurati sredstva dostatna za provedbu cijelog niza aktivnosti vezanih uz očuvanje creskog pomorskog nasljeđa.

Najznačajniji događaj ovogodišnje manifestacije bit će „Regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra“, koja će se održati subotu 22. kolovoza. Kao kuriozitet treba svakako istaknuti turnir u boćanju koji će se održati na montažnom boćalištu, izgrađenom samo za ovu prigodu na središnjem gradskom trgu, tik uz rivu.