CRIKVENIČKI JADRAN U STEČAJU

Nakon 14 godina–točnije 4 700 dana blokade crikvenički Jadran od jučer je u stečaju

Nakon 14 godina–točnije 4 700 dana blokade crikvenički Jadran od jučer je u stečaju

Nakon 14 godina – točnije 4 tisuće i 700 dana blokade crikvenički Jadran od jučer je u stečaju. Glavni razlog njegovog pokretanja nemogućnost je podmirivanja obaveza gospodarskog subjekta.
– Radničko vijeće više ne postoji, kao ni upravni ni nadzorni odbor ali sindikati će i dalje u društvu funkcionirati, postojeći kolektivni ugovor će se i dalje primjenjivati – rekao je sindikalni povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Ivica Jurčić.
Stečaj je pokrenulo 13 bivših radnika Jadrana, danas zaposlenika hotela Terapije, čija potraživanja iznose oko 2 milijuna kuna. Za 383 djelatnika – koliko ih Jadran zapošljava – stečaj za sad neće značiti veće promjene.
– Nastavit će obavljati svoju djelatnost u turizmu i hotelijerstvu. Okazat će se ugovori o radu i potpisati će se novi ugovori o radu s radnicima do završetka turističke sezone – objasnila je stečajna upraviteljica, Marija Ružić.
Samo dan prije potpisan je Sporazum o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između Jadrana i Hrvatskog fonda za privatizaciju. Trebalo je slijediti raspisivanje natječaja za privatizaciju tvrtke i njenih 10 objekata – 8 hotela, turističko naselje Kačjak i autokamp Selce.
– Postoji opasnost sada da ne ide prodaja u paketu već da se stečajem namiruju dugovanja pojedinačnom prodajom. To je katastrofa za budućnost Jadrana i Crikvenice – rekao je crikvenički gradonačelnik, Damir Rukavina.
Problem Jadrana i njegove privatizacije bio bi se odavno riješio da otvaranjem afere Maestro nije naprasno prekinut, ističe Jurčić.
– Ono što je problem je da se od 2008. godine vrlo malo ili ništa radilo na sporazumu. Po meni je upitna pravovaljanost toga sporazuma – dodaje Jurčić.
Izvještajno ročište zakazano je za 15. rujna, kada će o daljnjem tijeku stečajnog postupka i sudbini Jadrana odlučiti svi vjerovnici društva. U međuvremenu u planu je sazivanje velikog skupa radnika.