Croatia osiguranje pod istragom

Ivan Vanja Frančišković navodno oštetio tvrtku za 100 milijuna kuna

Ivan Vanja Frančišković navodno oštetio tvrtku za 100 milijuna kuna

Dugogodišnji direktor riječke poslovnice Croatia Osiguranja, Ivan Vanja Frančišković, pod policijskim je povećalom. Sumnja se u zloporabu položaja prilikom isplate šteta po policama osiguranja. Malverzacije su, navodno, povezane s brodogradilištem Viktor Lenac i Jadranskim pomorskim servisom.
Policija je, navodno, u riječku poslovnicu Croatia Osiguranja stigla zbog sporne odštete za potonuli Dok 7. Za njega je brodogradilištu Viktor Lenac isplaćeno 10 milijuna kuna, a čini se da je polica sklopljena na dan potonuća. Policija sumnja i u isplatu 15 milijuna kuna odštete za srušeni hotel Rudolfa Sindičića u Staroj Baški. Zbog krivotvorenja dokumenata šteta bi za tvrtku mogla iznositi i do 100 milijuna kuna.
– Zatražili su temeljem zakona o kaznenom postupku službenu dokumentaciju vezanu uz određene štetne događaje fizičkih i pravnih osoba isplaćene u riječkoj filijali C.O. Slijedom tih događaja Croatia Osiguranje pokrenut će interne provjere s ciljem utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u radu i nepoštivanju procedura u navedenoj filijali – rekao je direktor Službe za korporativne komunikacije Croatia Osiguranja, Hrvoje Odak.
Nitko od djelatnika nije uhićen, a Frančišković je prvi na popisu zbog navodne izravne umiješanosti. Odak ističe kako je Croatia Osiguranje sudionik Nacionalnog programa borbe protiv korupcije na kojem surađuje s MUP-om i državnim odvjetništvom. Stoga će i Služba za unutarnju kontrolu ovih dana imati posla u riječkoj filijali, drugoj filijali po poslovanju.
– Ona je nama izuzetno bitna karika i svakako nam je u interesu da se što prije ispitaju i utvrde sve moguće nepravilnosti u radu – dodaje Odak.
Moguću zloporabu položaja stranačkoga kolege na konferenciji za novinare komentirao je HDZ-ovac Hrvoje Burić.
– Za razliku od gospodina Jovanovića i drugih članova SDP-a ja vjerujem u institucije ove države, da će one odraditi svoj posao i da će istraga pokazati o čemu je tu riječ. Moj osobni sud je da te kolege nemaju veze sa tim – kazao je gradski vijećnik HDZ-a, Hrvoje Burić.
U tijeku je kriminalističko istraživanje Odjela za gospodarski kriminalitet PU primorsko-goranske i državnog odvjetništva nad poslovanjem filijale. Za sada nije podnesena niti jedna kaznena prijava.