Crobotics tim Gimnazije Andrije Mohorovičića ponovno putuje na prestižno FIRST natjecanje

Već četvrti put tim robotičara Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka sudjeluje na FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Robotic Competition natjecanju, koje se ovaj put održava u Istanbulu u periodu od 24. do 31. ožujka 2023. godine.

Samo natjecanje odvija se tijekom tri dana, od 27. do 29. ožujka, kada će naš tim, na turniru gdje u svakoj rundi igra s još dva tima protiv druga tri tima, pokušati izboriti prolazak na FIRST Championship.    

 Natjecanje je koncipirano, kako pojašnjavaju na mrežnoj stranici FIRST-a, tako da učenici srednjih škola iz cijelog svijeta, pod strogim pravilima te s ograničenim vremenom i resursima, moraju skupiti sredstva, osmisliti brend tima, izraditi i programirati robota pomoću kojeg će igrati zadanu igru protiv vršnjaka istih interesa i vještina. Ovakvo natjecanje najbliže je što se srednjoškolci mogu približiti svijetu stvarnog inženjerstva. Timove vode i mentoriraju profesori, a sezona natjecanja završava FIRST Championshipom.   

 

 U Istanbulu će ove godine Crobotics tim GAM-a predstavljati učenici Karlo Smirčić, Karlo Kajba Šimanić,  Teo Vozila, Toni Kukec, Borna Manestar, Vanja Srdić, Erik Mikšič, Nika Ćosić, Petra Turčić i Lada Bilić zajedno sa svojim mentorima, profesorima Patricijom Nikolaus i Goranom Bonetom, koji s nestrpljenjem iščekuju susret s drugim robotičarima s obzirom na to da prošle godine nisu bili u mogućnosti sudjelovati zbog nedostatka financijskih sredstava, a prethodne godine FIRST natjecanje održalo se u „online“ izdanju. 

 Za sudjelovanje je bilo potrebno prikupiti značajna financijska sredstva te su uz pomoć Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te brojnih donatora: Infobipa, Came Adriatica d.o.o, Chamango obrta, Algebre, King- ICT-a, Jadrolinije,  Spana d.o.o, Motor pointa d.o.o. i brojnih drugih, te su i ovaj put uspjeli. Talentirani i vrijedni učenici maštovito su, koristeći svoje znanje i dostupne resurse, u protekla dva mjeseca izradili i programirali robota za izvršavanje zadanih zadataka. U izradu robota uloženi su sati i sati rada, svo njihovo znanje i ogroman trud kako bi u svemu tome nakraju uspijeli. Nadaju se da će s njime nadmašiti prethodni uspjeh na natjecanju.