Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica ove godine bez procesija i euharistijskih slavlja za vjernike

Cvjetnica-2019-24

Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikog tjedna. Veliki tjedan će ove godine za sve vjernike biti bitno drugačiji. U skladu s preporukama, euharistijska slavlja diljem Hrvatske održati će se bez vjernika, a izuzetak nisu ni riječke crkve. Da je Crkva i bez fizičkog prisustva vjernika povezana, mišljenja je studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić.

“Crkva je uvijek povezana. Da Svetu misu slavi čak i sam svećenik i dalje je povezan sa cijelom Crkvom te sa vjernicima diljem svijeta. Ovi će dani nadahnuti mnoge vjernike na razmišljanje o Kristovoj muci koja je za nas spasonosna te potaknuti da otvorimo više svoje srce Isusu, da nas po svojoj muci promjeni, a to mnogi svjedoče. Možda nisu prije vjerovali, nisu išli na misu ali su doživjeli nekad u životu da je Bog živ, da je dotaknuo njihov život i promjenio njihovo srce.” – rekao je fr. Ivan Dominik Iličić.

Cvjetnicom, naglašava pater Iličić, započinje Veliki tjedan, najsvetije vrijeme u liturgijskoj crkvenoj godini.

“Tu se spominjemo Kristovog svečanog ulaska u Jeruzalem kada su mu kliktali, mahali palminim i maslinovim grančicama. I u spomen na taj čin i mi mašemo ovim grančicama te započinjemo taj hod sa Kristom, hod prema Jeruzalemu gdje će on podnijeti spasonosnu žrtvu za sve nas.” – riječi su patera Iličića.

Iako su povezani u duhu, svećenicima i vjernicima ovih dana nedostaje vidljivo zajedništvo. Međutim, tu uvelike pomažu mediji.

Vjernici će tako i danas euharistijska slavlja moći pratiti putem radija, televizije i interneta te u svojim domovima pripremiti maslinove ili palmine grančice za blagoslov.