Dan crvenih haljina u Rijeci

51279089_2323033701108486_2486945240166957056_n

 

Ne bi li se podigla svijest o opasnosti i specifičnosti moždanog udara kod žena svakog prvog petka u veljači održava se javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina. Pokrenuta je 2004. godine u SAD-u a potom se proširila po cijelom svijetu. Simbol je crvena haljina odnosno crvena boja kao boja zdravlja, života i živosti ali i upozorenja na moguću opasnost. Žene se u kampanji potiče da taj jedan petak u godini odjenu nešto crveno kako bi dale podršku akciji.

Prvi petak u veljači postao je Dan crvenih haljina – dan svjesnosti o specifičnostima cerebrovaskularnih bolesti kod žena. Naime, moždani udar treći je vodeći uzrok smrti žena! Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom i ove godine, četvrti put za redom, obilježava prvog petka u veljači Dan crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o cerebrovaskularnim bolestima kod žena, važnosti preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila. Tim povodom na Korzu će u petak, 4. veljače od 11 do 12 sati ispred Gradske vijećnice biti postavljen štand na kojem će građani moći dobiti edukativne materijale o moždanom udaru kod žena i njegovoj prevenciji. Nakon toga s početkom u 12 sati organizirana su, uz poštivanje epidemioloških mjera, u Gradskoj vijećnici edukativna predavanja na temu moždanog udara uz izravan prijenos na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka i Grada Rijeke. Pratite predavanja na linku https://www.youtube.com/watch?v=-tl-FjkfVBU