Dan mimoza obilježit će se u subotu diljem PGŽ

U subotu, 21. siječnja od 9 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 16. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je bolest koja uopće ne bi trebala postojati, jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima bolest otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika ove bolesti, humanog papiloma virusa (HPV), spriječi da do nje uopće dođe“, kazala je predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

Cilj akcije koje provodi Liga protiv raka Primorsko-goranske županije je podići svijest o ovoj bolesti, pa će u šatoru na Korzu građanima dijeliti edukacijski materijali, davati savjeti i motivirati ih na brigu o zdravlju. Ujedno će biti organizirana i prodaja mimoza po simboličnim cijenama te će se na taj način prikupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku te podrške pacijentima.

16. Dan mimoza, osim u Rijeci, u subotu, u jutarnjim satima 21. siječnja prigodnim programima obilježavat će se na gradskoj tržnici u Opatiji, u Crikvenici, Omišlju, Delnicama i Malom Lošinju.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.