Dan nakon prosvjeda

Prosvjed Radnici zajedno ipak donio neke pomake

Prosvjed Radnici zajedno ipak donio neke pomake

Na Trg 128. brigade Hrvatske vojske danas je bilo sve po starom, nisu izvikivane parole, radnici nisu mahali zastavama i transparentima, a Rijeka se vratila u svakodnevni ritam. No jučerašnji prosvjed mnogo je toga pokrenuo.
Dio govornika sa bine na Trgu danas se preselilo u Zagreb. Razlog je bio sastanak s ministrom gospodarstva. Jedna od tema bio je i prosvjed, ali i plan B za spas riječkog brodogradilišta u slučaju da drugi krug privatizacije ne uspije.
– Definitivno mislim da su predstavnici Vlade počeli slušati nas radnike, sastanak nakon prosvjeda je dobar pomak – rekao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, Juraj Šoljić.
Iako na sastanku nije ništa konkretno dogovoreno dobra je vijest i da ministar uz neke preinake nema ništa protiv radničkog modela privatizacije odnosno upravljanja 3. majem u narednih 5 godina.
– Isto tako nas je ministar Popijač izvijestio da je dao nalog upravi brodogradilišta da se moraju razraditi planovi restrukturiranja bez obzira da li će biti konkretnih pomaka ili neće biti – dodaje Šoljić.
Sastanak u Zagrebu samo je jedan od razloga zbog kojih je jučerašnji prosvjed bio, po mišljenju sindikata, odličan iako je kako naglašavaju, bilo mnogo problema prilikom organiziranja skupa.
Skup kojem je prije svega tema bila brodogradnja, shvatili su ozbiljno i brojni ogranci sindikata, nezaposleni, studenti i umirovljenici, ali i ne samo oni.
Borba za 3. maj i pravo na rad i dalje se nastavlja. 23. travnja na redu je jednosatni štrajk upozorenja, a 1. maj je već tradicionalno rezerviran za prosvjede.