Dan nogometa: 25 godina od povijesne bronce nogometne reprezentacije u Francuskoj

U susret današnjoj utakmici između Hrvatske i Latvije, kroz pravnu, povijesnu i diplomatsku perspektivu organiziran je Dan nogometa na Pravnom fakultetu u Rijeci. Povod ovog događaja su čak 4 velike obljetnice.

-” Ove godine obilježavamo 150 godina od prve nogometne utakmice odigrane na području Hrvatske u Rijeci. Obilježavamo i 110 godina od prve utakmice na stadionu Kantrida između Viktorije i Građanskog, zatim 100 godina od utakmice na Krimeji između Orijenta i HAŠK-a, objasnio je profesor Vanja Smokvina sa Pravnog fakulteta u Rijeci.

Posljednja i najbitnija obljetnica, te ujedno i glavna tema okruglog stola održanog u sklopu programa jest 25 godina od povijesne bronce nogometne reprezentacije u Francuskoj.

-“Koliko se percepcija javnosti, politike i diplomacije prema Hrvatskoj promijenila zbog rezultata u Francuskoj. Ako pogledate najavnu špicu Carnival di Paris pjesme koja je bila službena himna svjetskog prvenstva 98. sve države i boje su predstavljene osim hrvatskih kockica. Ali to se dogodilo tad i nikad više, napominje Smokvina.

Ovo je ujedno i dokaz da je nogomet moćan alat u diplomaciji i međunacionalnim odnosima.

-“Pa ja mislim da je moćan, mislim da je moćan jer nogomet je svi znamo najpopularniji sport na svijetu. Puno je emocija, puno svega ima u tome tako da i politički i sportski i ljudski, sve je to nekako isprepleteno i tako treba bit, takav je nogomet od početka pa će se nastavit dalje, smatra predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković.

Na skupusu bili izloženi dresovi hrvatske nogometne reprezentacije te dresovi hrvatskih nogometnih prvoligaša.