Dan protiv plastičnih vrećica

Korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, te tijekom života njih čak 22.176 radimo nezamislivu štetu za okoliš.

 

vrecica

 

Dan protiv plastičnih vrećica 19. prosinca, 2019.

 

U sklopu programa „Zdravi grad“, Grad Opatija i Udruga Žmergo obilježit će Dan protiv plastičnih vrećica. 

u četvrtak, 19. prosinca 2019.

od 10:00 do 13:00 sati

Ispred tržnice Mrkat će se moći zamjeniti 20 iskorištenih plastičnih vrećica za praktičnu i okolišno prihvatljivu platnenu vrećicu s porukom.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš. One zagađuju kopna i mora, ugrožavaju floru, istrebljuju faunu te imaju negativan učinak na kvalitetu prirode, kao i na njenu estetiku. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen je od naftnih derivata i rasprostranjuje se svijetom nezamislivom brzinom. Uz to, porazan je podatak da je prosječan uporabni vijek jedne plastične vrećice 20 minuta. Ona nakon transporta namirnica iz prodavaonice, najčešće završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog dugoročno štetnog pothvata. Ove nas neugodne činjenice dovode do ključnog pitanja, koliki će ekološki otisak ostaviti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu? Podsjetimo se, korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, te tijekom života njih čak 22.176 radimo nezamislivu štetu za okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji.

„Svi smo mi čuvari okoliša i prirode. U četvrtak zamijenite svoje iskorištene plastične vrećice za jednu platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja.” – poručuju iz Udruge Žmergo.

 

Obilježavanje se provodi u sklopu projekta Žmergov ekološki centar uz financijsku potporu Grada Opatije.