Dan ružičaste vrpce

vlcsnap-2020-10-03-15h15m06s629

Brojni su Riječani danas na Korzu kupnjom ružičaste narukvice ili ruže, podržali Dan ružičaste vrpce, humanitarnu akciju kojoj je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti u žena.

– To je bolest koja nažalost u našoj županiji uzima godišnje oko 70 života. 2018. godine 72 žene umrle su od ove bolesti, rekla je Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Statistike govore da je u našoj županiji od 2008. do 2018. godine više od 800 žena izgubilo bitku sa ovom zloćudnom bolesti. No, karcinom dojke je u više od 90% slučajeva izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.

– Svakako žene trebaju obratiti pažnju na svoje zdravlje, jednom mjesečno učinit samopregled dojki, a svake dvije godine učiniti mamografski pregled. U konačnici postoji Nacionalni program gdje sve žene od 50 do 69 godina svake dvije godine dobivaju poziv na svoju kućnu adresu sa točnim datumom, mjestom i vremenom, dakle nema čekanja kada treba obavit ovaj pregled – istaknula je Glibotić Kresina.

Sva prikupljena sredstva u ovoj akciji usmjerit će se za kupnju kemo fotelje Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te za rad Udruge Nada.

– Nažalost nismo imali akciju Narcisa što je korona zabranila, tako da ove godine sumnjamo da ćemo skupiti za kemo fotelju što nam je bio cilj. Jer svi mi koji smo probali kemoterapiju znamo koliko je teško biti na jednom neudobnom krevetu koliko je to jednostavinje u jednoj udobnoj fotelji, dat ćemo sve od sebe da ju I nabavimo rekla je predsjednica Udruge Nada-Rijeka, Miranda Zakarija.

Osim na Korzu, manifestacija se održala i u ostalim općinama i gradovima u Primorsko goranskoj županiji. Ovoj se humanitarnoij akciji možemo priključiti svi uplatom donacije na broj računa:

 

Udruga Nada

IBAN: HR5124020061100125580 Erste banka