DAN SRCA:NAJVAŽNIJA PREVENCIJA

Pušenje,debljina,visok tlak i masnoće u krvi -glavni uzročnici bolesti srca i krvnih žila

Pušenje,debljina,visok tlak i masnoće u krvi -glavni uzročnici bolesti srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Što potvrđuje činjenica da godišnje 17 milijuna ljudi umre od takvih zdravstvenih problema. Dakle, 50 posto od ukupnog broja umrlih. Takve crne brojke bile su dovoljan razlog da se u cijelom svijetu zadnje nedjelje u rujnu obilježi Dan srca. Na riječkom Korzu građani su imali prilike izmjeriti krvi tlak, kolesterol, masnoće u krvi , i dobiti razne korisne brošure.
-Bio je vrlo dobar odaziv. Moramo reći da smo primijetili nedovoljnu osvještenost građana. Mnogo ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu i malo znaju o  prevenciji srčanih bolesti, kazao je Sandro Brusić jedan od liječnika  sa Odjela za kardiologiju riječkog KBC-a koji je danas bio na Korzu.
Jedna naša sugrađanka otkrila nam je da su joj na pregledu izmjerili visok krvi tlak , te je upozorili na višak kila. Obećala im je kaže da će poraditi na sebi i naručiti se na sistematski pregled. 
Kako su istaknuli liječnici danas na Korzu, pušenje, prekomjerna tjelesna težina , povišen krvi tlak i masnoće u krvi glavni su uzročnici bolesti srca i krvnih žila. No kako se čini, građani toga još uvijek nisu svjesni.