Danas 5 novooboljelih i 254 ozdravljenih u PGŽ

Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ se smanjio u odnosu na jučer te iznosi 2451 osoba. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović na konferenciju za novinare izvijestio je o jučer započetoj kampanji cijepljenja protiv koronavirusa. Od prvih pristiglih doza cjepiva, tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 260 korisnika i djelatnika Doma za starije Kantrida

press i stožer

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović na konferenciju za novinare izvijestio je o jučer započetoj kampanji cijepljenja protiv koronavirusa. Od prvih pristiglih doza cjepiva, tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je 260 korisnika i djelatnika Doma za starije Kantrida. Danas će se cijepiti 200 djelatnika KBC Rijeka na oba lokaliteta te 160 djelatnika i korisnika Doma za starije u Voloskom. Novih 1950 doza očekuje se u srijedu te će se prema planu nastaviti s cijepljenjem u KBC-u i ostalim domovima za starije. Epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je kako je  napravljen detaljan plan cijepljenja i kako vjeruje da će se zadržati kontinuitet ukoliko će doze pristizati na vrijeme. Nakon prve faze u kojoj su obuhvaćeni zdravstveni radnici te korisnici i djelatnici ustanova socijalne skrbi, u planu je da se u 2. fazi cijepe ostali zdravstveni radnici koji ne rade u velikim sustavima (doktori primarne zdravstvene zaštite i sl.), kronični bolesnici i starije osobe, a u trećoj fazi stanovništvo koje nema posebne indikacije.

Ravnatelj Mićović istaknuo je kako su brojke novooboljelih od Badnjaka u padu te broj hospitaliziranih stagnira. Danas je u PGŽ 5 novooboljelih i 254 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ se smanjio u odnosu na jučer te iznosi 2451 osoba, izvijestio je Mićović. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 110 uzoraka. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju se nalaze 143 osobe, a od toga je na respiratoru njih 15. Tijekom jučerašnjeg dana, nažalost su preminule 4 osobe.

Zamjenik načelnika Stožera CZ PGŽ Goran Petrc izvijestio je o tijeku izdavanja propusnica. Od 21. prosinca kada je izdana prva propusnica, preko sustava e-propusnice ukupno je zaprimljeno 7066 zahtjeva od čega ih je 2916 pozitivno riješeno, dok ih je 3936 odbijeno. Trenutno je u obradi oko 200 zahtjeva koja su pristigla u zadnja 24 sata. Također je pristiglo i 3112 e-mailova koji su osim zahtjeva za izdavanje propusnica sadržavali i brojna pitanja. Tim je putem izdano još oko 1000 propusnica. Na poslovima izdavanja propusnica radi 22-26 službenika, 4 službenika pružaju tehnička podršku, a 4 odgovara na upite građana u call centru. Zamjenik načelnika Petrc naglasio je da se s radom nastavlja te se na zahtjeve odgovara promptno i u rokovima.

Načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar izvijestio je kako je na području PGŽ od 5. prosinca do danas zabilježeno 53 kršenja mjera samoizolacije, 18 je puta policija postupala prema građanima zbog nenošenja maski te je pritom izdala 3 kazne i 15 upozorenja. Jedna osoba kazneno je prijavljena zbog nepridržavanja mjera iz odluke. Obilaskom 4578 ugostiteljskih objekata, 3 su zatečena u radu te je prema njima pristupano pisanjem izvješća prema nadležnom inspektoratu. „Što se tiče propusnica, na glavnim pravcima prema susjednim županijama, cestama i autocestama, policija je na kontrolnim točkama do jutros u 6 sati zabilježila 38 pokušaja prelaska bez odgovarajućih propusnica. Tijekom ostalih kontrola otkrivena je 1 osoba koja je kršila mjeru samoizolacije“ izvijestio je Dizdar.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima koji su podnijeli veliku žrtvu prilikom borbe protiv epidemije, istaknuvši zadovoljstvo što su upravo oni i korisnici domova za starije prvi koji su primili cjepivo.