Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikog tjedna

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje kršćanski je blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa i uvod je u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Misa je posvećena Isusovoj muci i na njoj se čita cijeli izvještaj o Muci iz Evanđelja.Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Mise na Cvjetnicu imaju dva posebna obreda: prvi je procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, kojom se spominjemo Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci.

Blagoslov maslinovih grančica u crkvi Uznesenja BDM započet će u 10:30 nakon čega će se procesija uputiti do katedrale sv. Vida u kojoj će se služiti misa. Predvoditelj je riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Misa na talijanskom jeziku u riječkoj prvostolnici služit će se u 9:30.