Danas pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala

Od ukupnog broja prometnih nesreća, vozači mopeda i motocikala u četiri mjeseca ove godine sudjelovali su u 49 prometnih nesreća.

vlcsnap-2020-05-22-17h59m03s512

Lijepo vrijeme, na ceste, izmami veliki broj vozača mopeda i motocikala. Upravo zato, Policijska uprava primorsko-goranska danas diljem županije provodi akciju nadzora vozača mopeda i motocikla.

Ima veze s ljetnim mjesecima jer je u ljetnim mjesecima pojačan promet vozača mopeda i motocikala, te onda u skladu s tim poduzimamo određene mjere sa ciljem da bi spriječili stradavanje ovih kategorija sudionika u prometu – rekao je Jure Jurković, policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko -goranske.

Brojke pokazuju kako su se u prva četiri mjeseca ove godine na području Primorsko-goranske županije dogodile ukupno 694 prometne nesreće. Vozači mopeda i motocikla sudjelovali su u njih 49.

– Što se tiče samih prometnih nesreća, oni u postotku čine relativno mali broj. Ali što se tiče stradavanja, oni participiraju u velikom postotku. A to je i normalno da vozači i osobe na mopedima i motociklima praktički u svakom sudaru prolaze s određenom težinom povreda – objasnio je Jurković.

Budući da vozači mopeda i motocikla predstavljaju jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, cilj pojačanog nadzora je njihova zaštita.

Najčešći prekršaji su nepropisno pretjecanje, zaobilaženje te nepridržavanje dopuštene brzine.

– Promatramo vozače motocikala u Rijeci i okolici i gotovo je rijetkost vidjeti osobu na motociklu bez zaštitne kacige. To je dobro, mi nastojimo da taj postotak povećamo još, a cilj nacionalnog programa je negdje 98 posto – naglasio je Jurković.

U 49 prometnih nesreća u prva četiri mjeseca ove godine, teže je ozlijeđeno devet osoba, a 26 lakše.