Dani otvorenih vrata špilje Vrelo

U petak, 8. srpnja, svim posjetiteljima ulaz je besplatan. 

Posjetitelji će 8. i 9. srpnja uživati u iznimno atraktivnom programu Dani otvorenih vrata špilje Vrelo kojima se obilježava datum njezina pronalaska, starost joj se procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina.

U petak, 8. srpnja na dan kad je 1950-te godine otkrivena, sasvim slučajno tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer, svim posjetiteljima ulaz u špilju je besplatan. U subotu, u 16 h i 17 h, posjetitelji će moći uživati u posjeti špilji uz stručno vodstvo speleologa. Tijekom oba dana posjetitelji će uz posjet špilji moći uživati i u izložbi fotografija iz trećeg kanala špilje Vrelo, autora Nebojše Anića, speleologa i fotografa. Izložba je jedinstvena prilika svima da upoznaju tajne trećeg kanala špilje koji je dostupan samo speleolozima. U subotu, od 16 do 18 sati za najmlađe bit će organizirana iznimno kreativna radionica pod voditeljskom palicom Antonie Čop. Djeca će pastelama crtati „Patuljka“, poznati špiljski stalagmit te od papira izrađivati šišmiše. Cijena ulaznice u špilju u subotu je promotivna i iznosi 25 kuna, za djecu do 17 godina ulaz u špilju je besplatan, a cijena kreativne radionice iznosi 20 kuna.

Špilja Vrelo je među rijetkima turistički uređenim objektima sa stalnim vodenim tokom, a ujedno je i nespecifična za goranski krš. Naime, goranska visoravan je područje na kojem prevladavaju duboki (vertikalni) speleološki objekti, dok je špilja Vrelo jedan od rjeđih objekata koji ima glavni kanal gotovo u potpunosti horizontalan. Ti uvjeti omogućili su uređenje ravne šetnice kroz špilju, bez ijedne stepenice, čime su ovaj speleološki objekt svrstali u rijetke turistički uređene špilje Europe koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji kao i osobe u invalidskim kolicima.

Na kraju špilje nalazi se izvor koji nikada ne presuši, a po njemu je i špilja dobila naziv Vrelo. Većinu godine špilju krasi vodeni tok koji oblikuje dva prekrasna špiljska jezerca, a višak vode otječe dalje u rijeku Ličanku i u jezero Bajer. Drugi kanal špilje krasi „špiljsko mlijeko“. Zanimljivo je da se špiljsko mlijeko odavno upotrebljavalo u humanoj medicini kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, liječenje dizenterije, a vjerovalo se i da poboljšava mlijeko kod dojilja, a u drevnom Egiptu koristile su Egipćanke kao prvi piling lica i prvu takvu vrstu kozmetike. Zahvaljujući prisustvu željezne rude hematita, voda u špilji je iznimne kakvoće, a zbog aerosola koji se nalazi u špilji, boravak u njoj samo pola sata pozitivno utječe na dišne puteve. Na kraju špilje nalazi se skriveno Indijansko blago nastalo za potrebe snimanja kultne trilogije o Indijanskom poglavici Winnetou 2015. i 2016. godine. Sada čini ono dio filmske i turističke priče koje objedinjava dva filmska seta: Kaubojsko selo Roswell i špilju Vrelo.

U špilji kod drugog kanala nalaze se rijetka vrsta siga pod nazivom cirkularni anemoliti, to su sige koje su zbog strujanja zraka u špilji savinute. Posebne su  i po tome što su kružne, a nastale su zbog dva različita strujanja zraka koji nastaju za vrijeme visokih voda u špilji. Svinute su smjeru strujanja zraka i kružne su. Taj fenomen nije zabilježen nigdje drugdje u svijetu. Sama špilja pripada špiljskom sustavu Vrela Ličanke. Više informacija o Danima otvorenih vrata špilje Vrelo, terminima razgledavanja špilje i svim atrakcijama Općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine.