Dani otvorenih vrata u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi

Tijekom kolovoza će se, od utorka do nedjelje, u radnom vremenu od 10 do 16 sati, besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ i „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“.
 

IC Brod na Kupi_Petar Fabijan

U petak, 30. srpnja 2021. u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, Kralja Tomislava 1, započinju Dani otvorenih vrata. Tijekom kolovoza će se, od utorka do nedjelje, u radnom vremenu od 10 do 16 sati, besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ i „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“.

U stalnom postavu „Divljina s pogledom na more“ Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“, jedan od osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara na „Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana“. Svaki Interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovog centra je odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.
Ova oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Detaljne upute o radu Kaštela Zrinskih dostavljamo u privitku.

Također, u privitku se nalaze i dvije fotografije – detalj iz „Interpretacijskog centra Putovima Frankopana, Brod na Kupi“ (autor fotografije Petar Fabijan), te detalj iz stalnog postava „Divljina s pogledom na more“ (iz arhive Muzeja).