Dani svetog vida

15. lipnja Rijeka slavi svog zaštitnika Sv. Vida

15. lipnja Rijeka slavi svog zaštitnika Sv. Vida

15. lipnja Rijeka slavi svog zaštitnika Sv. Vida. Proslava traje nekoliko dana, a već 10. lipnja sve počinje. Danas su predstavljeni liturgijski, ali i kulturno- zabavni i sportski programi koji nas očekuju narednih dana.
Kao uvod u veliko liturgijsko slavlje – blagdan Svetog Vida, od 12. lipnja u Katedrali će se, s početkom u 18 sati, započeti s održavanjem misa trodnevnica.
– Na sam dan Svetog Vida imamo svete mise u 7., 8., 9:30, u 11 h svečanu pontifikalnu misu, te procesiju u 18 h – najavio je generalni vikar mons. Emil Svažić.
U okviru svečane pontifikalne mise riječki nadbiskup Ivan Devčić, dodijelit će Medalje sv. Vida desetorici zaslužnih vjernika laika, dok će na sličan način započeti i svjetovna proslava zaštitnika Grada. Već 10. lipnja na svečanoj sjednici gradskoga vijeća dodijelit će nagrade i priznanja. Tu je još i niz kulturnih i sportskih manifestacija koje ne treba posebno predstavljati, poput Hartere ili Fiumanke. U okviru glazbeno- zabavnog dijela ovoga vikenda za Riječane se pjevati Koktelsi, Prljavo kazalište i Marko Tolja, dok će ljubitelji duhovne glazbe moći uživati u Vidfestu .
Za razliku od dosadašnjih Dana Sv. Vida, ove i sljedeće godine neće se održati znanstveni skup. Ovogodišnji Dani sv. Vida završit će veslačkom regatom 19. lipnja u lučkom akvatoriju.