Depresija – bolest modernog doba

Istraživanja kažu da će u idućih 10 godina svaki četvrti građanin bolovati od depresije

Istraživanja kažu da će u idućih 10 godina svaki četvrti građanin bolovati od depresije

Istraživanja kažu da će u sljedećih 10 godina svaki četvrti građanin bolovati od nekog oblika depresije, dok demencija opasno prijeti starijima od 65 godina. Sve su to, uz migrenu, najčešće bolesti mozga modernog doba.
Mozak je još uvijek najtajanstveniji organ ljudskog tijela. Iako proučavan više tisuća godina, i dan danas predstavlja enigmu mnogim znanstvenicima. Upravo iz tog razloga, moderne bolesti mozga sve više zaokupljaju pažnju javnosti ali i struke.
– Najavljuje se da će do 2020. godine svaki četvrti čovjek bolovati od depresije. 25 posto populacije će biti starije od 65 godina, a 2020. godina najavljuje bum demencije – kazala je pročelnica Odjela Kliničke psihijatrije pri Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Gordana Rubeša.
Smeta li vam nepodnošljiva buka? Jako svijetlo? Zatamnjuje vam se vid i osjećate duboko bubnjanje i bol u glavi? Ako da, to su prvi i najčešći znakovi pojave migrene, jednog od najčešćih oblika glavobolje.
– Migrena se javlja između dvadesete i tridesete godine, jer ako se pojavi kasnije treba posumnjati da se ne radi o simptomatskoj glavobolji, odnosno treba isključiti neke druge izvore koji bi bili daleko opasniji nego što je to migrena – objašnjava voditelj Ambulante za glavobolje, mr. sc. Zoran Tomić.
Prema legendi, migrenu donosi zli duh Tiu, koji u glavu donosi bol poput vjetra u pustinji, blještavu poput jakog svjetla i obuhvaća žrtvu koja mu se odupire, sa svih strana. Migrena je neizlječiva bolest koja se ublažava ljekovima ali i urednim načinom života.