Nenad Kukurin – Gromača 06.11.2007.
PRHKO TIJESTO:
250 g brašna (glatko)
150 g maslaca
20 g mljevenog šećera
mala žličica cimeta
1 jaje
Zamijesiti tijesto i razrezanog ga posložiti na pleh i staviti peći oko 12 minuta na temperaturi od 180°C.
KREMA:
250 g vrhnja za šlag
250 g mascarpone
50 g mljevenog šećera
mala žlica cimeta
Sve zajedno izmiksati i staviti u hladnjak.
SMOKVE:
200 g kristalnog šećera karameliziranog
300 g suhih smokava
malo konjaka za flambiranje
0,3 l vode
0,3 l prošeka
ružmarin
malo soli
Šećer karamelizirati u tavi, dodati prošek, flambirati ga konjakom te dodati vodu, ružmarin i suhe smokve i kuhati oko 1 – 1 i pol sat.
SERVIRANJE:
U čašu staviti na dno kremu, zatim iskidane komade tijesta, ponovno kremu, posipati sa izmrvljenim tijestom, na to staviti kuhane smokve i posipati prženim narezanim bademima. Dekorirati sa ružmarinom.